Cea mai veche bibliotecă de carte românească din R. Moldova a marcat 25 de ani de la înfiinţare

Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a organizat astăzi, la Filiala „Transilvania” din capitală, momentul aniversar „O bibliotecă simbolizînd o țară” – festivitate de omagiere la cei 25 de ani de la fondarea acestei filiale, prima bibliotecă de carte românească din R. Moldova, informează MOLDPRES.

În discursul său, directoarea instituţiei-gazdă Parascovia Onciu a menţionat că Biblioteca „Transilvania” a fost ctitorită acum un sfert de secol de către regretatul om de cultură Traian Brad, pe atunci director al Bibliotecii judeţene „Octavian Goga” din Cluj, România.

Potrivit sursei citate, între timp, Biblioteca „Transilvania” a devenit „un centru de cultură, o Cetate a cărţii şi este locul, unde nu doar se citeşte, dar şi se discută, se fac dezbateri în cadrul întîlnirilor personalităţilor marcante cu cititorii”.

„Într-o lume invadată de tehnici sofisticate, lumi virtuale, reţele de socializare, Biblioteca „Transilvania” nu numai că rezistă, dar şi demonstrează contrariul: acolo unde Cartea are slujitori sinceri, pasionaţi şi talentaţi, zidurile Cetăţii nu numai că nu se surpă, ci se consolidează – biblioteca e mereu „asaltată” de tineri”, a accentuat Parascovia Onciu.

În cadrul evenimentului, cei mai harnici bibliotecari s-au învrednicit de diplome şi cadouri de preţ. Tot aici a avut loc vernisajul expoziţiei artistului plastic Eleonora Romanescu, după care a urmat un concert susţinut de compozitoarea Daria Radu, cîntăreaţa de muzică populară Maria Iliuţ şi Ansamblul Şcolii de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, România.

Filiala „Transilvania” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a fost creată la 29 august 1991 în baza unei donaţii impunătoare de cărţi din partea Bibliotecii judeţene „Octavian Goga” din Cluj. Mai tîrziu au venit şi alte donaţii de carte din partea unor judeţe din România, în urma cărora au apărut filialele „Târgovişte”, „Alba Iulia”, „Onisifor Ghibu”, „Liviu Rebreanu”, „Ovidius”, „Tudor Arghezi” ş.a.

moldpres.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *