Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române. Ziua Limbii noastre

În Republica Moldova este sărbătorită pe 31 august Ziua Limbii Române, pentru că lupta pentru valorile naţionale românești şi revenirea la adevăr a pornit de la lupta pentru dreptul de a scrie în grafie latină şi de a vorbi în limba română.

Limbă oficială în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească era limba rusă.

Sărbătoarea Limbii Române este strâns legată de procesele de renaştere naţională din Republica Moldova de la sfârşitul anilor ”80 ai secolului trecut. De fapt, primele drepturi cerute de basarabeni la mitingurile din acei ani au fost ”Limbă! Alfabet!” adică limba română să fie declarată limbă oficială şi să revină la alfabetul latin.

Cei care au declanşat campania pentru revenirea limbii române la alfabetul latin au fost scriitorii. În foarte scurt timp, manifestaţiile a luat o amploare fără precedent. Pe 27 august 1989 la Chişinău are loc prima Mare Adunare Naţională la care au participat zeci de mii de oameni care cer legiferarea limbii române ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină. Pe 31 august 1989, în urma unor discuţii aprinse şi sub presiunea maselor, Parlamentul reuşeşte să voteze legile despre limba oficială şi alfabetul latin. Începând cu 1990, ziua 31 august a fost declarată sărbătoare a Limbii Române şi marcată în fiecare an în Republica Moldova.

Totuşi, lupta pentru limba română continuă şi astăzi. Politicienii au folosit acest subiect în lupta pentru electorat în toţi aceşti ani, iar în stânga Nistrului, copii din câteva şcoli lupta zi de zi pentru dreptul de a studia în limba română.

Mau multe acțiuni dedicate Sărbătorii Limbrii Române sunt organziate astăzi la Chișinău, care vor începe cu depuneri de flori pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, acolo unde au fost organizate primele manifestări de renaștere națională și va culmina cu un concert de muzică simfonică, pop-rock și folclorică, în centrul Chișinăului.

radiochisinau.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *