Iohannis, în fața plenului APCE: Am decis să devenim și mai apropiați de Rep. Moldova

Aflat într-o vizită de două zile la Consiliul Europei, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o serie de referiri la relația cu Republica Moldova.

„Republica Moldova este extrem de importantă pentru România, iar asta nu doar pentru că suntem vecini. Ne leagă moștenirea istorică, legaturile culturale și de limbă, și dorința comună de a construi sisteme democratice și corecte pentru cetățenii noștri. România a dovedit în ultimii ani că este un partener de încredere pentru Republica Moldova”, a declarat Iohannis în fața plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În același timp, șeful de stat a spus că România este hotărâtă să continue să fie un partener puternic și de încredere pentru Republica Moldova. „În ultima lună am analizat relația cu Republica Moldova în lumina ultimelor alegeri (cele prezidențiale) și am decis să devenim și mai apropiați de Republica Moldova, să ne întărim relația de alianță, și să extindem cele opt programe de colaborare. Am decis să continuăm ajutorul financiar pe care îl acordăm Republicii Moldova, să ajutăm comunitățile locale, să ajutăm la construirea de scoli, la modernizarea transportului local, să ne implicăm constructiv în toate reformele atât de necesare în Republica Moldova. Indiferent pe cine vor alege cetățenii, noi vom rămâne parteneri ai Republicii Moldova”, a punctat Klaus Iohannis.

Republica Moldova a fost temă de discuție și cu secretarul-general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. „Am discutat despre Republica Moldova, reiterând faptul că scopul nostru strategic comun este să construim instituții solide și democratice în țară, precum și să asigurăm continuitatea procesului de reformă. În acest sens, susținerea Consiliului Europei în pregătirea alegerilor din 2018 este esențială”, a conchis Iohannis.

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *