Prin ce raioane va trece gazoductul Ungheni-Chişinău. Guvernul de la Chişinău a pregătit 600 de mii de euro pentru despăgubiri

Ministerul Economiei de la Chişinău a făcut publică lista localităţilor care vor fi traversate de conducta gazoductului Ungheni-Chişinău.

Traseul localităţilor va fi supus dezbaterii publice. De asemenea, fiind un proiect energetic de importanţă naţională, terenurile incluse în harta gazoductului vor trebui să intre în posesia statului, care a pregătit pentru despăgubirea proprietarilor suma de 600 de mii euro.

Construcția conductei va începe în 2018 și va avea o lungime de aproape 120 de kilometri, conform studiului de fezabilitate.

Gazoductul va trece prin 25 de localități – din raioanele Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și din municipiul Chișinău.

Pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au pus la dispoziţia Republicii Moldova 41 de milioane de euro, sub formă de împrumut, iar Comisia Europeană a acordat un grant în valoare de 10 milioane de euro.

Contribuția Executivului de la Chişinău, în 2017, va fi de 22,3 milioane de lei.

Capacitatea gazoductului Ungheni-Chișinău este estimată la 1,5 miliarde de metru cubi pe an. Proiectul urmează să fie finalizat peste doi ani.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău reprezintă o continuare a conductei Iași-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Gazoductul va lega Chişinău de rețeaua de transport a gazelor naturale din România.

Proiectul include, de asemenea, și un plan de acțiuni privind liberalizarea și reformarea sectorului energetic.

În 2018, România va începe extracţia de gaze din Marea Neagră şi va deveni exportator pe piaţa internaţională.

„O nouă sursă de gaze naturale importantă, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra în activitate, este vorba de structura gazelor descoperite în Marea Neagră. Operatorii și investitorii din zona respectivă ne-au prezentat că, începând cu anul viitor, la 1 iulie, va intra în producție o structură nouă. Deci practic, din momentul acela, România va deveni și exportator, pentru că această structură aduce un plus de gaze față de solicitările normale din România”, a declarat Niculae Havrileț, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) din România.

Şeful ANRE a subliniat că este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas, care a concesionat două perimetre petrolifere pe platforma continentală românească a Mării Negre.

infoprut.ro

Share

2 Responses to Prin ce raioane va trece gazoductul Ungheni-Chişinău. Guvernul de la Chişinău a pregătit 600 de mii de euro pentru despăgubiri

  1. Ilie spune:

    E foarte bine încă că statul vrea să le de-a bani pentru aceste pămînturi în alte țări, în asemenea proiecte strategice, statul pur și simplu le ia oamenilor pămîntul și le dă în alte părți

  2. Octavian spune:

    Aha.. gazoductul vine incet spre Chisinau, insa cum facem cu conductele din Chisinau ce apartin la MoldovaGaz ? Iar MoldovaGaz a fost cedata rusilor de catre Sturza si Lucinschi. Deci prin ce conducte va ajunge gazul la cetateni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *