Secretarului General al NATO îi este în cot de ”prezidentul” Dodon

Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat în cadrul unei conversații telefonice cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că Biroul de legătură NATO la Chișinău va fi deschis în luna iunie. O altă etapă, care se va derula în luna martie, este cea care vizează lansarea procedurilor de acreditare a şefului şi a personalului Biroului de legătură NATO.

Filip l-a invitat pe Stoltenberg să întreprindă o vizită în Republica Moldova, pentru a participa la inaugurarea Biroului de legătură. Potrivit unui comunicat de presă al Executivului de la Chișinău, în cadrul dialogului, şeful Cabinetului de miniștri a reiterat interesul Republicii Moldova pentru a consolida în continuare dialogul politic și cooperarea practică cu NATO în domeniile stabilite în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Premierul a spus că principiul neutralității Republicii Moldova este deja prevăzut în IPAP, motiv pentru care nu este necesară semnarea unui acord separat pe această temă.

Un alt subiect discutat de Filip și Stoltenberg a fost cel referitor la reglementarea conflictului transnistrean. Premierul și-a exprimat recunoștința față de Alianţa Nord-Atlantică pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și pentru eforturile de retragere a forțelor armate ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul acesteia.

„Eu consider că este o greşeală deschiderea oficiului NATO la Chişinău. Acest lucru nu va duce la îmbunătăţirea procesului de negociere în rezolvarea unor probleme extrem de importante pentru noi, precum problema transnistreană. O să-l deschideţi anul acesta, la anul o să-l închidem. Am venit cu iniţiativa să fie semnat un acord cu NATO prin care se recunoaşte neutralitatea Republicii Moldova. Dacă majoritatea parlamentară va cere anularea Acordului de Asociere cu UE, preşedintele va da curs acestei iniţiative. Şi nu exclud ca după următoarele alegeri parlamentare să apară o astfel de situaţie”, a declarat recent Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *