Un monument în memoria eroilor SMURD va fi edificat în luna iunie

Au sfidat riscurile, chemaţi de simţul datoriei, iar pentru asta au plătit preţul suprem. Gestul lor nobil nu poate fi uitat, iar florile, lacrimile şi cuvintele de compasiune nu sunt în măsură să le răplătească jertfa. La un aproape un an de la cumplitul accident aviatic în care patru salvatori SMURD şi-au pierdut viaţa, lucrările de construcţie a unui monument în memoria acestora sunt pe ultima sută de metri. Acesta urmează să fie inaugurat în luna iunie, relatează Moldova 1.

Monumentul-memorial reprezintă o alee cu o lungime de aproximativ 50 de metri care constitue din trei elemente: o troiţă cu o înălţime de aproximativ opt metri, o pistă de aterizare pentru elicoptere, dar şi o placă comemorativă din marmură.

Monumentul ridicat în memoria celor patru paramedici SMURD care şi-au piedut viaţa în drum spre Cahul reconstitue momentul înainte de tragedie. Astfel aleea reprezintă traseul pe care l-a parcurs elicopterul în cădere, iar placa comemorativă a fost amplasată exact în locul în care aparatul de zbor s-a prăbuşit.
Lucrările sunt executate în proporţie de 90 la sută.

Odată cu îmbunătăţirea timpului lucrările vor fi reluate, astfel încât până la începutul lunii iunie, atunci cînd se împlineşte un an de la tragicul accident, monument să fie inaugurat.

Costurile complexului au fost evaluate la peste 1,2 milioane de lei. Banii au fost colectaţi prin campanii sociale, cu contribuţia statului, dar şi a Guvernului român.

În data de 2 iunie 2016 elicopetrul SMURD se întrepta de la Chişinău spre Cahul pentru a transporta un pacient în stare gravă. La ora 14:13 minute, în apropierea localităţii Haragâş, Cantemir, aparatul de zbor a dispărut de pe radare, iar ulterior s-a constatat că s-a prăbuşit într-o pădure. Toţi cei patru salvatori, aflaţi la bord: medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şocae au decedatt pe loc. Potrivit anchetatorilor, zborul a eşuat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

trm.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *