Filmul unui regizor basarabean, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Serilor Filmului Românesc

Pelicula „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, a fost aplaudată la scenă deschisă de cei care au venit la Ateneul din Iași cu prilejul festivalului Serilor Filmului Românesc (SFR).

Filmul „Afacerea Est” a fost proiectat sâmbătă seara în cadrul secțiunii „Cele mai bune filme românești ale anului 16/17″ din cadrul SFR, în prezența actorilor Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc, Cătălin Cucu și a regizorului Igor Cobileanski, notează Agerpres.

Deși filmul este o coproducție România-Lituania-Republica Moldova, filmările au fost făcute, conform regizorului, în apropierea Bucureștiului. Igor Cobileanski a mărturisit totodată că, în timpul filmărilor, „reacția cea mai frumoasă a fost cea a operatorului, care nu știa o boabă română. S-a amuzat teribil. Filmul s-a făcut zâmbind”.

„Afacerea Est” spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi cetățeni ai Republicii Moldova, Marian, un intelectual de provincie interpretat de Constantin Pușcașu, și Petro, căruia Ion Sapdaru îi redă întruchiparea unui personaj oportunist plin de idei. Pentru îndeplinirea visurilor și în căutarea banilor necesari pentru acest lucru, cei doi pornesc într-o adevărată aventură tragicomică: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica, în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Pentru atingerea obiectivelor, cei doi decid să devină parteneri de afaceri și să vândă un vagon de potcoave. Deși planurile le sunt zădărnicite, cei doi prieteni nu își pierd optimismul și se folosesc de orice oportunitate și metode pentru a-și atinge scopurile.

„Mă bucur că s-a găsit un regizor care să facă un pod cinematografic peste ambele maluri ale Prutului”, a declarat actorul Ion Sapdaru în timpul discursului său de la sfârșitul proiecției.

Început ca o manifestare a studenților ieșeni care îndrăgesc filmul românesc, festivalul SFR, ajuns anul acesta la a opta ediție, unicul de acest gen din România, a reușit de-a lungul anilor să transforme Iașiul într-un pol al cinematografiei românești.

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *