Primul Centru Agricol din Regiunea Nord a Rep. Moldova, inaugurat cu ajutorul României

Primul Centru Apicol din Regiunea de Dezvoltare Nord a fost inaugurat vineri în orașul Cupcini, raionul Edineț. Lucrările de reparație și amenajare a Centrului și a teritoriului adiacent au fost realizate în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională finanțat de Guvernul României.

La ceremonia de inaugurare a Centrului au participat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Ion Bodrug, șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Igor Malai, reprezentanții autorităților publice locale și apicultorii din regiune.

Daniel Ioniță a reiterat susținerea Guvernului României pentru Republica Moldova apreciind rezultatele proiectului și a încurajat dezvoltarea sectorului apicol prin continuarea proiectului.

„Mă bucur să observ că banii oferiți de Guvernul României au fost investiți în acest Centru apicol la standarde europene. Vă îndemn să continuați proiectul prin amenajarea unui laborator de testare a mierii”, a subliniat Ioniță.

Șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională, Igor Malai, a mulțumit Guvernului României pentru suportul oferit în realizarea politicii de dezvoltare regională și a vorbit despre rolul proiectelor de dezvoltare regională în Republica Moldova.

„A fost creat un Centru apicol la standarde europene pentru apicultorii din 11 raioane din Regiunea de dezvoltare Nord. Prin realizarea unor asemenea proiecte oferim suport antreprenorilor în vederea dezvoltării afacerii și susținem creșterea economică în regiune. De asemenea, precizez că toate proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă”, a precizat Igor Malai.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că proiectul apicol va spori șansele producătorilor de miere care tind spre o afacere profitabilă.

„Scopul proiectului este de a asigura dezvoltarea durabilă a apiculturii la nordul Moldovei, prin elaborarea unui sistem de achiziționare, depozitare, procesare și ambalare a produselor apicole la nivel regional. Astfel, în cadrul Centrului sunt două departamente: unul informațional și de marketing a produselor apicole și altul este departamentul de achiziție, procesare și ambalare. Vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă”, a precizat la eveniment directorul ADR Nord.

Costul total al proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova” este 157.382 de euro. Banii au fost oferiți de Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid).

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *