Noua metodologie. Cum trebuie să procedeze tinerii din Rep. Moldova care vor să studieze în România

Tinerii din Republica Moldova vor trebui să își depună anul acesta singuri actele pentru admiterea în România, se arată în noua metodologie anunțată de Ministerul Educației de la București.

Pentru a-i familiariza cu această nouă procedură Federația Asociațiilor Tinerilor Basarabeni din România (FAB România) va fi organizat un târg al universităților din România la Chișinău, Bălți și Cahul, pentru cei care vor să studieze peste Prut, relatează Radio Chișinău.

Târgul se va desfășura în perioada 6-9 iulie.

Concursul de admitere la studii universitare de licență va fi organizat de universități, în baza locurilor alocate românilor de pretutindeni, iar candidații vor trebui să depună singuri dosarele.

Dosarele vor putea fi depuse online, prin poștă sau personal, iar la unele facultăți, precum cele de artă sau sport, ar putea fi organizate și examene.

„Multe neclarități vin de la media de admitere, pe care o calculează fiecare universitate în parte. Dacă până acum un an-doi era o medie generală, care venea stbilită prin metodologia de admitere, acum universitățile își fac singure media de admitere. Recomandarea mea este, în primul rând, să citească metodologia de admitere pentru românii de pretutindeni, ca să vină cu întrebări corecte”, a spus președintele FAB România, Nicolae Cojocaru.

La târg vor fi prezente Asociațiile de Basarabeni din 18 orașe din România, cu date despre admiterea la universitățile din localitățile lor, dar și reprezentați direcți ai unor universități. Noua metodologie le oferă candidaților posibilitatea de a-și depune actele la un număr nelimitat de facultăți de la diferite universități și nu doar la 3 facultăți de același profil, ca în anii precedenți.

Concursul de admitere la facultăți începe în jurul datei de 10 iulie și durează 1-2 săptămâni, în funcție de fiecare universitate. Pentru învățământul preuniversitar, dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin poștă, în perioada 10 – 17 iulie, fie la Inspectoratul Școlar Județean Iași (ISJ Iași), fie la Ministerul Educației Naționale (MEN). Ulterior MEN va înainta dosarele de candidatură către ISJ Iași, în vederea desfășurării concursului de admitere computerizat.

Tinerii din Republica Moldova mai pot trimite dosarele pe adresa de e-mail dosarerepmold@edu.gov.ro, la Ministerul Educației Naționale, în timp ce candidații din diaspora au la dispoziție adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale României din străinătate, care vor transmite dosarele la minister și de aici mai departe la instituțiile de învățământ superior dorite. Pe aceleași adrese pot fi solicitate și detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de școlarizare.

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *