Meșteri populari din Rep. Moldova au participat la un târg de renume din România

Nouă reprezentanţi ai artelor tradiţionale din Republica Moldova şi-au expus lucrările la cea de-a XXXIV-a ediţie a Târgului Creatorilor Populari din Transilvania, care a avut loc în perioada 11-15 august la Muzeul „Astra” din oraşul Sibiu, România.

Printre aceştia au fost meşterii populari Victor Pelin, Natalia Cangea, Ecaterina Popescu, Anatolie Banari, Zaharia Triboi, Nicolae Bătrîncea, precum și Irina Damaschin de la Casa Cristea, formaţia folclorică „Romaniţa” din Chişinău şi doinitoarea Felicia Bojii. Delegaţia moldovenească a fost condusă de directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Diana Dicusarî, relatează Moldpres.

Solicitată de Moldpres, directorul CNCPPCI, Diana Dicusarî, a menţionat că meşterii populari din Republica Moldova participă de mai mulţi ani la acest eveniment, în baza unui acord de colaborare cu Muzeul „Astra”.

„Cunoscut şi sub denumirea de ”Târgul de Sfânta Maria”, Târgul Creatorilor Populari din România a întrunit în acest an peste 120 de meşteri populari de diferite etnii şi din diverse zone etnografice ale ţării. Muzeul „Astra” este un muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, care cuprinde un teritoriu de 136 de hectare. În fiecare an, meşterii noştri îşi expun lucrările într-un spaţiu nou. Şi de această dată, ei au avut parte de vânzări, lucrările lor fiind solicitate de vizitatori din mai multe ţări. De un succes binemeritat s-a bucurat cîntăreaţa Felicia Bojii, deţinătoare a Marelui Premiu al Festivalului „Doinei”, precum şi formaţia folclorică „Romaniţa”, care a susţinut două concerte”, a subliniat Diana Dicusarî.

Potrivit sursei citate, la acest târg participă doar meşterii artelor tradiţionale, care practică: olăritul, cioplitul în lemn, țesutul, croșetatul, brodatul etc. Pe lângă târg, se desfăşoară și un festival al obiceiurilor şi tradiţiilor naţionale, în cadrul căruia formaţiile folclorice îşi prezintă vatra prin cîntec şi dans.

Târgul Creatorilor Populari din România reuneşte încă din 1983 meşteri populari de diferite etnii şi din diverse zone etnografice.

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *