Marea Britanie nu exclude varianta supravegherii din partea UE a graniţelor britanice după Brexit. Britanicii vor să obţină acces neobstrucţionat la pieţele europene

Marea Britanie nu exclude varianta ca Uniunea Europeană să îşi păstreze supravegherea asupra graniţelor britanice după încheierea Brexit, în condiţiile în care britanicii vor să obţină accesul neobstrucţionat la pieţele europene după părăsirea Blocului comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Recent, Marea Britanie a publicat un document în care propune două modele posibile pentru acordurile vamale cu Uniunea Europeană după 2019, ambele implicând şi structurile Blocului comunitar.

Prima propunere este catalogată drept un „aranjament vamal extrem de raţionalizat”, care implică reintroducerea unei frontiere vamale, dar care prevede urmărirea electronică a transporturilor, nu controale fizice ale mărfurilor şi a documentelor la frontieră.

O propunere alternativă este un nou parteneriat vamal care ar elimina total necesitatea unei graniţe vamale între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. În conformitate cu acest model, britanicii ar rămâne parte a Blocului comunitar în scopuri vamale. Mărfurile britanice ar fi putea exportate fără taxe vamale, iar Marea Britanie ar percepe tarifele UE pentru mărfurile care vin în Marea Britanie.

Cu toate acestea, unii avocaţi britanici susţin că va fi nevoie de un mecanism de supraveghere a „noului parteneriat vamal”, pentru a se asigura că Marea Britanie monitorizează corect tranzitul bunurile destinate Europei.

Sistemul european de circulaţie a mărfurilor la frontierele UE fără controale funcţionează pe baza faptului că toate statele membre monitorizează îndeaproape mărfurile care intră în ţară, pentru a se asigura că tarifele corecte sunt plătite şi că bunurile respectă standardele UE.

mediafax.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *