Înaltul comisar ONU pentru refugiați cere Ungariei să respecte cota de migranți stabilită de UE

Înaltul comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a cerut marți Ungariei să preia cota de migranți stabilită de Uniunea Europeană, informează Reuters.

Înainte de a ajunge la Budapesta, Liderul UNHCR (Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Organizației Națiunilor Unite) a vizitat o tabără din apropierea frontierei cu Serbia, unde sunt reținuți solicitanții de azil care așteaptă să li se soluționeze cererile. El a apreciat că sârma ghimpată și măsurile legale dure creează impresia că a cere azil este o infracțiune. „Impresia mea este că e vorba despre o intenție foarte clară de a limita numărul persoanelor care vin în Ungaria în căutarea protecției”. În declarațiile făcute în capitala ungară, el a precizat că „condițiile materiale, alimentele, îngrijirile medicale, apa și igiena sunt acceptabile. Problema este aspectul de detenție. Oamenii sunt tratați bine, dar într-o situație restrictivă”.

În aprilie, Grandi avertizase statele membre ale Uniunii Europene să nu returneze azilanți în Ungaria până când această țară nu va modifica legea care permite deținerea migranților la frontiere.

Premierul ungar Viktor Orban, care a declarat că migranții sunt o amenințare pentru identitatea creștină a Europei și „un cal troian pentru terorism”, se confruntă cu critici pentru refuzul de a pune în aplicare decizia UE privind cotele de refugiați. Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat, într-un interviu publicat marți în Berliner Zeitung, că decizia Ungariei de a nu aplica o hotărâre în acest sens a Curții Europene de Justiție este inacceptabilă.

agerpres.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *