Premieră: Caravana cu povești ajunge la românii din nordul Bucovinei

„Caravana cu povești” ajunge la românii bucovineni din Ucraina, cu ocazia începutului de an școlar 2017-2018. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor în perioada 27 septembrie – 4 octombrie este o continuare a edițiilor derulate în Maramureșul istoric (Transcarpatia).

Piesa de teatru Dănilă Prepeleac, adaptată într-o manieră originală de Bogdan Jianu (Asociația Lupii Albi) după o poveste scrisă de Ion Creangă, va bucura mii de tineri etnici și profesori români din zonă. Proiectul beneficiază de sprijinul autorităților locale și aprobarea Departamentului învățământ și știință al Administrației regionale de stat din regiunea Cernăuți, și va avea loc în următoarele locații: Casa de cultură din Boian (29 septembrie), Casa de cultură din Ciudei (30 septembrie), Casa de cultură din Mămăliga (1 octombrie), Casa de cultură din Herța (2 octombrie) și Casa de cultură din Iordănești (3 octombrie).

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (ACDERU), Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, casele de cultură și școlile românești locale.

Organizatorii precizează că proiectul „Caravana cu povești” se va derula într-un context geocultural și geopolitic instabil, după ce preşedintele Radei Supreme a Ucrainei Andrii Parubii a semnat în data de 19 septembrie proiectul controversat de lege intitulat „Despre Învăţământ”, după ce a fost votat de Rada Supremă la 5 septembrie curent, care are ca finalitate desființarea învățământului în limbile materne ale minorităților.

Românii reprezintă numeric în Ucraina a doua minoritate etnică, după cea rusă. În regiunea Cernăuți (alcătuită din 11 raioane actuale, și anume: Adâncata/Hliboca, Chelmeneț, Chițmani, Herța, Hotin, Noua Suliță, Secureni, Storojineț, Putila, Vijnița, Zastavna și orașele Cernăuți și Novo-Dnestrovsk) trăiesc în patru raioane cu populație compactă sau majoritar românească peste 200 de mii de etnici români.

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *