România sprijină financiar exporturile din Rep. Moldova și siguranța alimentelor

Un laborator care determină reziduurile de pesticide în plante și în sol a fost dotat cu aparatură de înaltă performanță, iar Centrul Republican de diagnostică veterinară a fost modernizat, cu sprijinul financiar al Guvernului României, relatează Radio Chișinău.

Marți, au fost încheiate două proiecte de colaborare între autoritățile responsabile de siguranța alimentelor de la București și Chișinău, în valoare totală de 600.000 euro, care vor permite majorarea exporturilor produselor moldovenești pe piața europeană.

Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, standardele de calitate pentru laboratoarele din Republica Moldova trebuie să crească, pentru a permite exportul produselor alimentare moldovenești pe piața europeană.

În acest scop, sprijinul României este unul valoros, a subliniat directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi.

„Ceea ce am reușit în aspect tehnic a fost să ajustăm laboratoarele noastre pentru a testa în primul rând bolile Newcastle și influența aviară și să implementăm niște ample controale oficiale de stat în aceste domenii. Anul viitor ne punem drept obiectiv țintă să susținem acest audit din partea DG Sante (instituţia Comisiei Europene responsabilă de siguranţa alimentelor), să dobândim dreptul de export a acestor produse pe piața europeană”, a explicat Gaberi.

Serviciile veterinare din Republica Moldova au primit sprijin pentru gestionarea focarelor de gripă aviară, la elaborarea instrucțiunilor tehnice și a actelor normative în domeniu, a menționat Ioana Alexandra Neghirlă, director general adjunct al Direcția Sănătatea Animală din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România.

„Experții români au realizat numeroase instruiri cu medicii veterinari oficiali moldoveni pe domeniul supravegherii, monitorizării și combaterii gripei aviare și a bolii Newcastle, precum și pentru întărirea capacității analitice în domeniul examenelor de laborator în vederea atingerii unor standarde ce să permită exportul acestor produse din Republica Moldova în UE”, a menționat Neghirlă.

Proiectele care se finalizează au avut scopul de a întări capacitățile instituțiilor sanitar-veterinare din Republica Moldova și dezvoltării unui sistem de control eficient și de încredere, fapt ce reprezintă o oportunitate de acces pe piețe noi a produselor moldovenești, a remarcat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Dezvoltarea unor astfel de sisteme în conformitate cu standardele europene reprezintă un pas important pentru deschiderea de noi piețe de export pentru produsele vegetale, precum și pentru animalele vii și produsele de origine animală din Republica Moldova”, a menționat diplomatul.

În cadrul proiectului s-a reușit și acreditarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide, iar Centrul Republican de diagnostică veterinară din Republica Moldova urmează să obțină anul viitor acreditare la testarea gripei aviare și a bolii Newcastle.

infoprut.ro

Share

One Response to România sprijină financiar exporturile din Rep. Moldova și siguranța alimentelor

  1. Liuba spune:

    Daca real PD era in gasca cu Dodon, Romania nu face asa efortuti pentru RM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *