Avion de vânătoare rusesc, doborât în Siria

Rebeli sirieni au anunţat că au doborât, sâmbătă, un avion de vânătoare rusesc în nordul-vestul Siriei, precizând că au lichidat pilotul care reuşise să se catapulteze, informează site-ul cotidianului Haaretz şi presa internaţională, menţionând că Moscova nu a comentat încă informaţiile. Imagini dramatice postate pe Twitter arată un avion de tip Sukhoi 25 prăbuşindu-se după ce a fost lovit de o rachetă, în provincia nord-vestică Idlib. În alte filmări, rebelii jubilează lângă resturile fumegânde împrăştiate la sol, celebrând voia lui Allah. Pilotul care reuşise să se catapulteze a fost capturat şi omorât.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a transmis că avionul de vânătoare a fost doborât în apropierea oraşului Sarqeb, localitatea controlată de rebeli pe care trupele siriene încearcă să o ocupe cu sprijin aerian din partea Rusiei.

Informaţiile privind doborârea aeronavei nu au fost comentate de Moscova.

Rami Abdurrahman, şeful OSDO, a declarat că este posibil ca avionul să aparţină aviaţiei ruse, adăugând că pilotul s-a catapultat şi a aterizat în viaţa, fiind luat prizonier.

Centrul Media Alep, o organizaţia a opoziţiei siriene, a anunţat că avionul doborât este un aparat de fabricaţie rusească de tip Su-25, însă nu a precizat dacă aeronava aparţinea aviaţiei ruse sau celei siriene.

Forţele guvernamentale siriene au lansat la finalul lunii decembrie o ofensivă majoră în provincia Idlib din nord-vestul ţării.

Nu există informaţii despre ce grupare insurgentă a doborât avionul şi capturat pilotul, însă în zonă sunt active şi mai multe grupări radicale, inclusiv Hayat Tahrir al-Sham, un grup islamist care are legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

mediafax.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *