România, mutare crucială în domeniul energiei electrice din Rep. Moldova

În cazul în care guvernul din Republica Moldova va opera modificări legislative pentru a acorda posibilitatea privatizării transportatorului energetic, compania Transelectrica România este interesată să devină acționar majoritar la ÎS Moldelectrica, transmite Deschide.md.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica a luat în discuție și aspectul interconectării rețelelor de transport de energie dintre România și Republica Moldova, conducerea companiei furnizând câteva informații cu privire la stadiul cooperării în domeniu dintre entitățile de profil de peste cele două maluri ale Prutului.

„Probabil că ne vom duce și noi în Republi Moldova, dar în aceleași condiții în care s-a dus și Transgaz”, a declarat Corina Popescu, directorul general al Transelectrica, precizând că este vorba despre cumpărarea pachetului majoritar de la societatea de profil din Republica Moldova.

Transelectrica are constrângeri de reglementare și nu poate investi în partea de producție și distribuție, asfel încât singura țintă a unei eventuale preluări este compania Moldelectrica, transportatorul energetic din Republica Moldova.

În prezent, însă, legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este în lucru un proiect care să permită o astfel de tranzacție.

Sursa citată mai precizează că cineva din România, chiar fost angajat al Transelectrica, este în prezent consilier al premierului din Republica Moldova Pavel Filip, și sunt șanse ca modificările necesare să fie operate.

infoprut.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *