Moldova va primi de la suedezi aproape 100 mln euro

Aceasta prevede Strategia Guvernului Suediei bazată pe rezultate privind cooperarea în domeniul reformelor cu Europa de Est pe anii 2014-2020, lansată astăzi, în cadrul unui briefing comun de presă al prim-ministrului Iurie Leancă şi ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, transmite PrimeTV.

Potrivit diplomatului suedez, Strategia stabileşte că Executivul de la Stockholm va investi în următorii şapte ani 500 de milioane de euro pentru susţinerea reformelor în ţările Parteneriatului Estic, iar domeniile prioritare de realizare a Strategiei vor fi identificate în baza analizei rezultatelor obţinute în statele din Europa de Est.

„Moldova este o ţară prioritară în cadrul Parteneriatului Estic. Astfel, Suedia a decis să aloce câte 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor, iar în şapte ani această sumă va atinge aproximativ 100 de milioane de euro”, a declarat Ingrid Tersman.

Ambasadoarea a mai menţionat că Strategia se va axa pe trei direcţii de bază: integrarea economică mai strânsă a Moldovei cu Uniunea Europeană şi dezvoltarea economiei de piaţă; consolidarea democrației, asigurarea unui respect mai înalt pentru drepturile omului și supremația legii; edificarea unui mediu ambiant mai bun, reducerea impactului climateric al activităţilor umane şi consolidarea rezistenţei societății și economiei în fața fenomenelor climaterice extreme şi a schimbărilor climaterice globale.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *