Mihai Ghimpu: De ce se întâmplă acum în Găgăuzia este vinovată actuala guvernare

Găgăuzii trebuie să respecte acest popor, limba acestui popor. Faptul că ei sunt stat în stat şi îşi permit astfel de declaraţii, înseamnă că nu pot trăi cu demnitate. Astfel a comentat liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, situaţia actuală din Găgăuzia şi anunţul başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, potrivit căruia regiunea îşi va declara independenţa, în cazul semnării Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Invitatul din această seară a emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1, consideră că cetățenii țării ar putea decide, printr-un referendum, dacă locuitorii din Găgăuzia au dreptul să facă un stat în stat.

„De ce se întâmplă în Găgăuzia este vinovată puterea de ieri și de azi. Noi i-am prea alintat, li s-a dat ceea ce nu meritau. Ei au fost populați aici, pe pământul nostru alături cu rușii, cu nemții și trebuie să muncim toți împreună. Nu ascultați toți KGB-iștii și măturați bașcanii de acolo. Este o vorbă, nemulțumitului i se ia darul”, a spus Mihai Ghimpu, referindu-se condițiile înaintate de către autoritățile locale de la Comrat.

Acum o săptămână, bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a declarat că regiunea îşi va declara independenţa, în cazul în care autorităţile de la Chişinău vor lua decizia de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Vrem să rămânem în hotarele Republicii Moldova cu statutul actual autonom. Dar autoritățile centrale doresc aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE. Noi şi populația din Transnistria ne opunem acestei idei”, a mai spus Mihail Formuzal.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *