Nina Ştanski şi Şevciuk spre victorie ne duc!

Am citit zilele acestea în presă, dar şi pe reţelele de socializare, o informaţie-bombă: cică, liderul separatiştilor de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk şi pretinsa ministră de externe a Transnistriei, Nina Ștanski, ar fi zburat cu o cursă charter, la odihnă, într-un stat din Occident, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Ştirea este una dea dreptul șocantă, deoarece se ştie că oficialii din Republica Moldova s-au ciocnit în nenumărate rânduri de o serie de bariere ridicate în mod artificial și cu scop provocator de administraţia separatiştilor transnistreni, atunci când urmau să traverseze sau să viziteze această regiune. Mai mult ca atât, au fost şi cazuri de reţinere a oficialilor moldoveni de către separatişti (exemplul ex-Preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Eugen Ştirbu).

Ca să nu mai zic de oamenii care stau zile întregi la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană şi care reușesc cu greu să ajungă la propriile locuinţe. Iar dacă mai adăugăm aici umilinţa şi persecuţiile la care sunt supuşi periodic elevii şi profesorii de la liceele cu predare în limba română din Transnistria, sătenii din Corjova, ţăranii din zona de securitate, care nu pot beneficia de propriile terenuri pentru a le prelucra sau a strânge roada, ni se deschide un tablou dezastruos, care nu oferă prea multe posibilități guvernării de la Chișinău de a interveni și de a schimba lucrurile spre bine.

Şi în timp ce ani de zile asistăm la această umilinţă continuă, Ştanski şi Şevciuk zboară cu curse charter de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Apropo, călătoria respectivă are loc în condiţiile în care ucrainenii au închis orice cale de acces a liderilor transnistreni pe teritoriul lor şi aceştia s-au pomenit în izolare. În asemenea situaţie, cum ar trebui să procedeze guvernarea de la Chișinău?

În loc să profite de conjunctura creată și să înainteze anumite condiții, în loc să tragă unele foloase pentru ţară și pentru cetăţeni, actuala putere de la Chișinău se teme să nu deranjeze și să nu strice cumva o preconizată odihnă de vis a liderilor separatişti! Și aici mă întreb: o fi vorba de lașitate sau de complicitate cu separatiştii?

Veaceslav Untilă

Share

2 Responses to Nina Ştanski şi Şevciuk spre victorie ne duc!

  1. rusia spune:

    CUM SE POATE CA ANUMITE PERS DIN MOLDOVA SA NU POATA TRECE LA CASELE, PAMANTURILE, SERVICIILE LOR DIN TRANSNISTRIA, IAR ACESTE JIGODII DIN TRANSNISTRIA VIN SI PLEACA CUM VOR EI SI INSOTITI DE PAZA. CE FEL DE SECURITATE AVEM NOI LA GRANITA NOASTRA, CE FEL DE POLITICIENI AVEM NOI IN TARA NOASTRA, CE FEL DE … ??????? AVEM NEVOIE DE MAI MULTA MINTE SI MAI MULT CURAJ, CA AM FOST PREA LUATI DE PROSTI. AVEM OCAZIA DE A IZOLA TRANSNISTRIA, ACUM CA SI UCRAINIENII O FAC, DAR SUNTEM PREA LASI. BRAVO LOR, TRANSNISTRENILOR.

  2. winston spune:

    Din pacate asta e… nu cred ca a fost un act de neatentie din partea statului nostru… doar unica concluzie o fac – intrebarea a fost coordonata de la inceput… daca e asa – atunci e foarte grav.
    dar imi este interesant – cum ei (sevciuc s.a.m.d.) se vor intilni cu stapinii sai din Moscova daca UA i-ar fi limitat posibilitatea de a se deplasa, si prin Odessa ei nu vor putea zbura mai departe, si noi i-am fi inchis posibilitatea de a zbura din Chisinau?
    Acuma e timpul sa-i cream acestui regim un confort de existenta. Altceva – cine va stinge datoriile pentru gaz??? ramine sa inaintam Rusiei o actiune reconventionala in instantele de judecata internationale egala cu valoarea datoriei formate de aceasta regiune pentru pierdirile statului nostru si apoi se va compensa datoriile reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *