Filat l-a „împrumutat” pe Guguță de la Banca de Economii, pentru o acțiune electorală

Liderul PLDM, a‎ anunțat astăzi o campanie de donații de cărți pe care o va face împreună cu scriitorul Spiridon Vangheli. Un eveniment care la prima vedere poate părea unul clasic de PR, dar o coincidență relevantă nu poate să treacă neobservată.

În anul 2010, pe vremea când Vlad Filat era prim-ministru și gestiona în mod direct activitatea Băncii de Economii, pe atunci cu capital majoritar de stat, scriitorul Spiridon Vangheli a fost folosit tot într-o campanie de PR, însă de această dată pentru Banca de Economii, care a utilizat textele sale într-o amplă campanie publicitară.

Astăzi, Banca de Economii nu mai este a statului, nici Filat nu mai este prim-ministru, însă legătura lui cu această bancă a rămas și chiar s-a întărit, presa relatând pe larg despre interesele lui în ‎preluarea BEM de la stat, prin intermediul lui Ilan Shor și implicarea lui directă în deposedarea statului de acțiuni și trecerea lor în proprietatea controversatului om de afaceri.

Vlad Filat apelează acum, cu o luna înainte de campania electorală, la cărțile scriitorului Vangheli, într-un eveniment electoral, așa cum BEM a făcut-o în 2010 într-o campanie publicitară. Pentru unii poate părea doar coincidență, pentru cei care însă urmăresc și partea mai puțin publică a politicii moldovenești, este o nouă intersectare a intereselor electorale cu cele de business, la fel ca în cazul campaniei electorale din 2010, când liderul PLDM a donat un microbuz unor copii, după care a refuzat să-l plătească și a intrat în conflict cu firma care a furnizat microbuzul. Acest caz a făcut obiectul unei anchete penale, după ce firma a făcut plângere penală la adresa liderului PLDM, însă dosarul a fost blocat imediat după formarea noii coaliții de guvernare.

Potrivit unor informații credibile din interiorul PLDM, această nouă campanie de PR a lui Vlad Filat va fi achitată de președintele BEM, Ilan Shor, care este finanțatorul lui Filat și a PLDM încă de pe vremea când acesta era premier, iar legătura lor de business a început de la monopolul pe care omul de afaceri l-a obținut cu duty-free-urile din vămile Moldovei și a continuat cu ceea ce a fost considerat „tunul” anului 2013, trecerea frauduloasă a Băncii de Economii din proprietatea statului în proprietate privată.

cb7b3498f8bed000c9f8fa8ddf78bb0a

 

Share

One Response to Filat l-a „împrumutat” pe Guguță de la Banca de Economii, pentru o acțiune electorală

  1. Musat spune:

    Filat isi vinde si copii pentru piar de 2.. Mai ce eveniment pe protv cu aia guntu si copilu, alte stiri nu aveau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *