31 august, o zi specială pentru românii de pretutindeni

Ziua de 31 august este o zi specială pentru românii de pretutindeni, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, în mesajul transmis duminică, de Ziua Limbii Române.

„Ziua Limbii Române, pe care o celebrăm astăzi, reprezintă o oportunitate de a marca, în țară și în străinătate, un element fundamental al profilului nostru identitar, precum și de a reflecta asupra istoriei și culturii române și asupra contribuției importante a limbii române la patrimoniul cultural european și universal”, se arată în mesajul ministrului Afacerilor Externe.

Potrivit acestuia, marcarea Zilei Limbii Române este un bun prilej pentru a arăta „caracterul unitar al limbii, culturii și civilizației românești, statutul limbii române ca limbă oficială a Uniunii Europene și răspândirea utilizării limbii române în Europa și în întreaga lume, unde trăiesc importante comunități etnice românești sau cetățeni români”.

Limba română reprezintă, conform mesajului ministrului de Externe, „principiul elementar identitar” pentru comunitățile românești din străinătate, fiind „un factor esențial de vitalitate culturală și spirituală”.

„Limba română reprezintă elementul de coeziune al tuturor românilor, indiferent de țara în care trăiesc, care îi unește pe toți conaționalii noștri, constituind pretutindeni un liant cu care ne mândrim și în jurul căruia ne structurăm destinul național”, potrivit lui Titus Corlățean.

Șeful diplomației apreciază că apartenența limbii române la latinitate reprezintă dovada că „întreaga noastră cultură este parte a patrimoniului european și un element al identității noastre europene”.

„Unitatea limbii române stă mărturie pentru patrimoniul imaterial constituit în descendența răsăriteană a latinității și romanității poporului nostru. Nu trebuie să pierdem nicio clipă din vedere faptul că apartenența limbii române la latinitate reprezintă dovada că întreaga noastră cultură este parte a patrimoniului european și un element al identității noastre europene”, se arată în comunicatul citat.

Corlățean susține că eforturile și demersurile constante ale Ministerului Afacerilor Externe de a încuraja studierea limbii române în comunitățile românești și în mediile academice de peste hotare, precum și derularea unor proiecte educaționale în parteneriat cu unele state contribuie astăzi la promovarea imaginii României în lume și la creșterea prestigiului nostru la nivel internațional.

Ministrul de Externe îi invită pe toți românii să omagieze „limba noastră cea română, ca element viu al unității noastre spirituale, culturale și istorice”.

„Îndemn toți românii să-și cunoască și să-și promoveze cu mândrie limba, istoria și tradițiile, care reprezintă expresia solidarității de destin prin care noi, ca popor, ne afirmăm propria noastră identitate în lume”, conchide Titus Corlățean în mesajul său.

Data de 31 august a fost declarată în România, prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Române. Legea prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, ‘prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific consacrate istoriei limbii române’.

Ziua de 31 august este celebrată din 1990 în Republica Moldova, sub numele de ‘Limba noastră cea română’ sau ‘Ziua limbii române’. Printr-o decizie a Curții Constituționale de la Chișinău, dată în 5 decembrie 2013, care a conferit statut de normă constituțională Declarației de Independență din 27 august 1991, limba română a fost recunoscută ca limbă oficială a Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *