Cineva mai vrea, iar altcineva nu mai poate…

Articolul 1061 din Constituţie vorbeşte despre angajarea răspunderii Guvernului, care este cu siguranţă o măsură excepţională, realizată în situaţii deosebite, fără a interveni abuziv în mandatul deputaţilor, care sunt purtătorii suveranităţii poporului.

Din păcate, din lipsa majorităţii parlamentare (Coaliţia Aerobank nu poate aduna 51 de voturi necesare adoptării legilor), stare de fapt, care durează de aproape trei luni, Guvernul de la Chişinău a decis să-şi asume răspunderea pe un al doilea pachet de legi, excluzând astfel Parlamentul din procesul decizional.

Mergând pe logica ghidei trandafirii, această procedură ar putea fi folosită de Guvern la nesfârşit, chiar şi patru ani la rând, săptămână de săptămână.

În condiţiile în care, cei care au obligaţia să aplice cu bună credinţă prevederile Constituţiei, abuzează şi se folosesc în mod cinic de unele prevederi ale Legii Supreme, cred că se impune o Sesizare a Curţii Constituţionale, de interpretare a articolului 1061 din Constituţie, în vederea clarificării „întinderii” prevederilor acestui controversat articol, ori din punctul nostru de vedere, asumarea răspunderii Guvernului poate avea loc doar în cazuri de force major şi NU ori de câte ori vrea muşchiul lui Iura sau al lui Volodea2.

Vom depune o astfel de sesizare la Curtea Constituţională, iar dacă Curtea ne va da dreptate şi va statua că această procedură constituţională, este una restrictivă şi nu poate fi folosită „ori de câte ori cineva mai vrea, iar altcineva nu mai poate”, care va fi valabilitatea juridică a legilor adoptate print-o astfel de procedură? Este o întrebare mai mult retorică, pe care ar trebui să şi-o pună, inclusiv consultanţii juridici ai acestei proceduri artizanale.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *