Yura Roșca, daragoy, ia mai vino pe la noi

Yura Roșca împlineşte azi 53 de ani şi cu această ocazie îşi aşteaptă prietenii şi cunoscuţii la sediul formaţiunii. Cu această ocazie publicăm o poezie, dedicată de un utilizator Facebook șoimului de la Hirova:

Yura Roșca, daragoy
Ia mai vino pe la noi
Și-i vedea un băiețaș
Cum mănâncă colțunași.

După cum relatează TRIBUNA, Iurie Roșca s-a născut la data de 31 octombrie 1961 în satul Hirova din fostul județ Ungheni. După absolvirea studiilor medii la școala N1 din Chișinău (actualmente liceul „Gheorghe Asachi”), a urmat cursurile Facultății de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova (1980-1985). După absolvirea facultății, a lucrat în calitate de corespondent la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor la Televiziunea Națională („Teleradio-Moldova”).

În anul 1988, este ales membru al grupului de inițiativă al Mișcării Democratice din Moldova, iar în 1989 devine unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova. După ce, în perioada 1989-1994, a deținut funcția de Președinte executiv al Frontului Popular Creștin Democrat din Moldova, la congresul al IV-lea al acestui partid din aprilie 1994 este ales în calitate de Președinte, fiind reales apoi în această funcție la congresul al V-lea din 1996 și la congresul al VI-lea din 1999.

Între anii 1994-2009 a fost deputat al Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD) în Parlamentul Republicii Moldova. În calitate de deputat, a fost membru al Biroului Permanent al Parlamentului și președinte al Fracțiunii FPCD, ulterior PPCD (1994-1998), vicepreședinte al Parlamentului și președinte al Comisiei de anchetă a Parlamentului, în vizorul căreia s-au aflat cazurile de corupție și de deturnare ilicită de fonduri (1998-2001). La alegerile locale din 23 mai 1999 a candidat din partea FPCD la funcția de Primar general al municipiului Chișinău, plasîndu-se, cu 12% din sufragii, pe locul al treilea dintre cei 7 concurenți, fiind devansat de Serafim Urechean (cîștigătorul mandatului) și de candidatul blocului unit al stîngii comuniste. În anul 1999 a obținut admiterea Partidului Popular Creștin Democrat în Internaționala Democrat Creștină (IDC), fiind ales ca membru cu drept de vot în Biroul Politic al IDC.

Pe 4 aprilie 2005, cei 11 deputați a Partidului Popular Creștin Democrat, condus de Iurie Roșca, au votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcție de Președinte al Republicii Moldova. La data de 8 aprilie 2005 este ales în funcția de Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Partidul condus de el nu a mai intrat în Parlament după alegerile din aprilie și iulie 2009. La data de 16 iunie 2009 este numit în funcția de viceprim-ministru, prin decretul Președintelui Republicii Moldova. A demisionat din funcție la 14 septembrie 2009. În 2011 a plecat din funcţia de preşedinte al PPCD.

Share

2 Responses to Yura Roșca, daragoy, ia mai vino pe la noi

  1. sandu spune:

    Si ce are poza aceasta cu filat si cu ziua lui rosca.

  2. Nic spune:

    Nu prea mare sarbatoare pentru noi cei tradati de el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *