Ce mai vrea Consiliul de Presă?

Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către jurnalişti şi institiţiile mass-media să respecte principiul prezumţiei nevinovăţiei în relatările despre persoanele suspectate de comiterea unor infracţiuni sau crime, inclusiv despre inculpaţi, până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile a unei instanţe judecătoreşti. Apelul a fost făcut ca urmare a examinării unei plângeri, depuse la Consiliului de Presă împotriva a 24 de portaluri online şi pagini web ale instituţiilor mass-media, care ar fi încălcat principiul prezumţiei nevinovăţiei în mediatizarea unui proces penal, transmite IPN.

La şedinţa de joi, 18 decembrie, membrii Consiliului de Presă au constatat că unele din site-urile reclamate au admis derogări de la normele deontologiei profesionale jurnalistice în reflectarea subiectului privind achitarea de către Judecătoria Hânceşti a trei adolescenţi acuzaţi de Procuratură că ar fi violat un minor. Preşedinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a menţionat că informaţia despre tinerii inculpaţi trebuia tratată diferit, evitând acuzaţiile directe de săvârşirea crimei, până la pronunţarea unui verdict final.

La examinarea plângerii, s-a constatat că unele agenţii şi portaluri online au indicat expres, în titlul sau în corpul ştirii, că adolescenţii au comis violul, deşi aceştia au fost achitaţi de prima instanţa de judecată. Chiar dacă poate exista o bănuială rezonabilă privind corectitudinea unei decizii judecătoreşti, jurnaliştii nu trebuie să-şi bazeze relatările din sala de judecată doar pe afirmaţiile procurorilor sau a unor părţi în proces, au remarcat membrii Consiliului de Presă. Articolul 4.9 al Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede că jurnalistul respectă prezumţia nevinovăţiei şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa.

În plângerea împotriva celor 24 de portaluri online şi pagini web ale instituţiilor mass-media se spune că jurnaliştii au publicat date concrete despre locul şi timpul comiterii infracţiunii, declaraţiile părţii vătămate, raportul de expertiză psihiatrică, chiar dacă şedinţele de judecată s-au desfăşurat cu uşile închise. Petiţionarii s-au plâns şi pe încălcarea de către jurnalişti a dreptului la viaţă privată şi demnitate al persoanelor.

Cazul despre procesul de judecată de la Hânceşti a ajuns în atenţia opiniei publice în luna noiembrie a acestui an.

ipn.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *