România ar putea livra energie electrică Republicii Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut în după amiaza zilei de ieri o întrevedere cu ministrul delegat pentru Energie din România, Constantin Niţă, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. Părțile au discutat despre interconectarea reţelelor de gaze naturale şi de electricitate dintre România şi Republica Moldova, citează agenția Interlic.

18_33076_thumbnailOficialii au vorbit despre problemele care țin de administrarea gazoductului Iași-Ungheni și termenii de livrare a gazelor prin aceasta. În context, oficialul român l-a informat pe Premier că la începutul lunii ianuarie pe teritoriul României lucrările la gazoduct au fost finalizate. Acest gazoduct, care va avea lungimea de 43 de kilometri, va conecta rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova. Investiția este de peste 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sunt bani din fonduri europene.

De asemenea, s-a discutat şi despre probabilitatea ca partea românească să finanțeze Proiectul Stația Back&Back Vulcănești cu aproape 65mil. euro.

Ministrul Constantin Niţă a precizat că discuţiile privind interconectarea reţelelor de gaze şi electricitate au avansat în ultimele luni, iar dezvoltarea acestor proiecte va permite diversificarea surselor de aprovizionare în vederea asigurării securităţii energetice.

Premierul Iurie Leancă a dat asigurări că proiectele bilaterale din acest domeniu vor fi realizate cu maximă eficiență, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *