Majoritatea cetăţenilor se declară mai îngrijoraţi de starea mediului decât de politică

Peste 66% din respondenţii sondajului „Percepţii privind protecţia mediului înconjurător în Republica Moldova” se declară îngrijoraţi privind starea mediului înconjurător. Numărul celor îngrijoraţi de starea mediului este mai mare faţă de cel care arată preocupările privind politica din ţară. Rezultatele sondajului au fost prezentate la de către Doru Petruţi, director IMAS, într-o conferinţă de presă la IPN

Fiind întrebaţi cât de mulţumiţi sau nemulţumiţi sunt de modul în care autorităţile se ocupă de mediul înconjurător, aproape jumătate din respondenţi se declară nemulţumiţi, iar foarte nemulţumiţi – peste 20%. Mulţumiţi se declară 24% dintre respondenţi.

25% dintre respondenţi spun că anume cetăţenii sunt cei care fac cel mai mult pentru a proteja mediul înconjurător. În acelaşi timp, acţiunile Guvernului în acest sens sunt apreciate de 15% dintre respondenţi. Aproape 60% dintre respondenţi consideră că se implică suficient în acţiuni de protecţie a mediului înconjurător. Deşi majoritatea se declară implicaţi în protecţia mediului, doar circa 15% dintre respondenţi sunt de părere că majoritatea cetăţenilor au grijă de mediul înconjurător. Peste 75% afirmă că majoritatea oamenilor nu au grijă de mediu fie din lipsă de educaţie, fie din nepăsare.

75% dintre respondenţi declară că în ultimele 12 luni cel puţin odată au plantat copaci, iar peste 50% susţin că au participat la activităţi voluntare de curăţare a mediului înconjurător.

Viceministrul în exerciţiu al mediului, Dorin Duşciac, prezent la conferinţa de presă, s-a arătat mirat de datele prin care se arată că individual majoritatea respondenţilor se consideră preocupaţi de starea mediului şi declară că se implică în activităţi de protecţie, iar când vine vorba de colectivitate, majoritatea este considerată nepăsătoare sau fără educaţie.

Oficialul e de părere că dacă ar fi adevărate informaţiile prin care oamenii declară că în ultimele 12 luni au plantat copaci de mai multe ori, atunci în ţară am avea mai multe păduri.

IMAS a efectuat o serie de 5 sondaje naţionale pe această temă. Volumul eşantionului a fost de peste 800 de persoane pentru fiecare. Numărul de localităţi incluse în eşantion sunt de peste 90 în fiecare sondaj. Marja de eroare e de 3,4%, iar perioada de culegere a datelor – noiembrie-decembrie 2014. Sondajele au fost comandate de către Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova (ADC).

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *