Pe 22 martie locuitorii Găgăuziei își vor alege bașkanul

Mai mulți analiști susțin că miza alegerilor din autonomia găgăuză este una foarte mare, în special pentru buna relaţie între Chişinău şi Comrat, care în ultima vreme s-a șubrezit, iar lupta se va da între două tabere distincte: pro-europeană și pro-rusă.

Ex-deputatul comunist Irina Vlah, exclusă recent din PCRM și democratul Nikolai Dudoglo sunt văzuţi ca principalii favoriţi ai cursei pentru funcția de bașkan al Găgăuziei. Mai mulți analiști de la Chișinău cred că cei doi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, întrucât niciunul din pretendenţi nu va acumula suficiente voturi din prima.

Totuși, mai spun experții, șanse ar avea și candidatul care va fi susţinut de PSRM, partid ce  a acumulat în regiune peste 57% din sufragii la alegerile parlamentare din toamna trecută.  În competiția pentru sprijinul socialiștilor s-au înscris trei pretendenți, adjunctul actualului bașkan Valeri Ianioglo; spicherul Adunării Populare  Dmitri Konstantinov  şi deputatul parlamentului local Serghei Cimpoeş.

Politologul Corneliu Ciurea este de părere că miza alegerilor din autonomia găgăuză este foarte mare, în special pentru buna relaţie între Chişinău şi Comrat. În opinia analistului lupta se va da între două tabere, de altfel cum s-a întâmplat şi la alegerile parlamentare din toamnă.

”Chișinăul este interesat să aibă un bașkan cooperant, însă are de ales între mai multe rele. Va trebui să aleagă răul cel mai mic fără a avea certitudinea că opțiunea Chișinăului va fi agreată și de poporul găgăuz. Conflictualitatea relațiilor dintre Chișinău și Comrat va rămâne, indiferent de persoana care va deține funcția de bașkan”, a declarat Corneliu Ciurea.

Analistul politic Oazu Nantoi crede că pretendenţii la fotoliul de başkan îşi vor pedala masiv pe opțiunea pro-rusă, dar, în acelaşi timp, vor cheltui bani europeni pentru a-și onora promisiunile social-economice.

”Tabăra pro-europeană nu are nicio șansă să câștige alegerile la Comrat, cu toate că nici bașkanul Mihail Formuzal, nici primarii din regiune nu resping asistența financiară acordată de UE. Iată asemenea dedublări de conștiință sunt specifice pentru Republica Moldova, în particular pentru cei din regiunea găgăuză”, a declarat Oazu Nantoi.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volintir, spune că în pofida legislației imperfecte, care nu oferă nicio posibilitate Chișinăului să organizeze sau să monitorizeze scrutinele organizate pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri, CEC-ul oferă întreaga susținere autorităților de la Comrat pentru ca alegerile bașkanului să se desfășoare de o manieră democratică.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova nu are aproape nicio implicare în cadrul alegerilor regionale din UTA Gagauz Yeri. Cu toate acestea noi le vom oferi toată asistența necesară pentru o cât mai bună desfășurare a scrutinului și sperăm că autoritățile de la Comrat vor face tot posibilul ca alegerile pentru funcția de bașkan să se desfășoare corect și într-o manieră democratică.

Actualul başkan Mihail Formuzal îşi va încheia cel de-al doilea mandat pe 14 februarie şi nu mai poate pretinde la unul nou. Mihail Formuzal deocamdată nu a anunţat dacă va susţine pe cineva din actualii pretendenţi.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *