Trei proiecte susținute de Uniunea Europeană au fost lansate la Chișinău

Trei proiecte susținute de Uniunea Europeană în domeniul eficienței energetice și dezvoltării energiei regenerabile au fost lansate astăzi la Chișinău. Proiectele vor fi realizate în cinci raioane, informează MOLDPRES.

Cele trei granturi acordate prin programul SuDEP vor fi utilizate pentru realizarea unor proiecte ce vizează energia regenerabilă și eficiența energetică a clădirilor publice, dezvoltarea energiei durabile și modernizarea și economisirea energiei în iluminatul stradal. Beneficiarii direcți ai acestor granturi vor fi localitățile Ungheni, Orhei, Ocnița, Soroca și Cantemir.

Costul  proiectelor se ridică la trei milioane de euro, dintre care 20 la sută reprezintă contribuția comunităților.

“În lipsa resurselor energetice proprii, eficiența energetică și dezvoltarea durabilă a sectorului energetic din Republica Moldova constituie o prioritate strategică, de aceea este extrem de important sprijinul acordat de UE”, a declarat Valeriu Triboi, viceministru în exerciţiu al Economiei. Potrivit acestuia, lansarea de către Comisia Europeană a unui program de susținere a orașelor din vecinătatea estică și sudică a UE va ajuta comunitățile să reziste provocărilor locale de dezvoltare durabilă, cum ar eficiența energetică și securitatea aprovizionării cu energie.

Viceministrul a adăugat că în Republica Moldova consumul de energie în economia națională și gospodăriile casnice este mare, ca rezultat intensitatea energetică este de 3 ori mai înaltă decît în țările UE. Tehnologiile și utilajele sînt moral și tehnic uzate, iar construcțiile industriale și rezidențiale se află sub nivelul critic din punct de vedere al performanței energetice.

Din banii oferiți de UE va fi reabilitată o grădiniță din Ungheni, care este frecventată de 375 de copii. În Orhei va fi modernizat sistemul de termoficare raional, iar în Ocnița, Soroca și Cantemir vor fi modernizate și instalate corpuri de iluminat stradal moderne și energetic eficiente.

Localitățile sus-numite s-au angajat să reducă cu cel puțin 20 la sută emisiile de gaze cu efect de seră, prin implementarea planurilor de acțiuni privind energia durabilă.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *