Viorel Cibotaru cere 1 miliard 300 de milioane de lei pentru armată

Republica Moldova este pregătită să facă faţă unui război „hibrid” de felul celui cu care a început conflictul din Ucraina, însă este departe de a acoperi toate scenariile posibile, din cauza contingentului redus și a finanțării insuficiente a armatei.

Declarația aparține ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și a fost făcută în cadrul unei conferințe privind colaborarea Republicii Moldova cu NATO.

Republica Moldova nu dorește un conflict militar pe teritoriul său însă este pregătită să facă față unui eventual război ”hibrid”, susține ministrul Apărării, Viorel Cibotaru.  Potrivit lui Viorel Cibotaru, în ultimul timp a fost considerabil îmbunătățită situația armatei care va continua să-şi sporească capacitatea de apărare în cadrul unui program sprijinit de NATO, însă Chișinăul este încă departe de a acoperi toate scenariile posibile.

„Capabilitatea Armatei Naționale a crescut de 5-6 ori în ultimul an. Am reparat unitățile de tehnică și de artilerie, am majorat numărul militarilor care își satisfac serviciul militar prin contract, pentru că astăzi suntem departe de a acoperi toate scenariile posibile”, a declarat Viorel Cibotaru.

Prioritatea conducerii Ministerului este să fortifice unităţile militare şi să le sporească capacitatea de reacţie, a mai declarat Viorel Cibotaru, menționând că pentru a fi eficientă armata ar trebui finanțată cu cel puțin 1% din PIB, sau cu 1 miliard 300 de milioane de lei.

„Cheltuielile pentru armată ar trebui să fie de cel puțin 1% din Produsul Intern Brut. Asta ar reflecta o necesitate care este fezabilă, care ar fi suportabilă pentru buget și cetățenii Republicii Moldova. În acest caz noi am avea o armată dotată și bine pregătită”, a constatat Viorel Cibotaru.

În contextul destabilizării situației din regiune, primul lucru pe care ar trebui să-l întreprindă autoritățile este contracararea războiului informațional la care Republica Moldova asită déjà, și care pune în pericol integritatea țării, crede cofondatorul Centrului de Informare și documentare  NATO în Republica Moldova, Alla Roșca.

„Războiul informațional, dus de Federația Rusă pe teritoriul Republicii Moldova este una dintre cele mai grave situații, care pune în pericol integritatea teritorială a țării, relațiile inter-etnice și lingvistice. Rusia folosește masiv canalele sale care retransmit mesaje de destabilizare, lucru care trebuie curmat”, a declarat Alla Roșca.

Amintim că recent Republica Moldova a trimis un pachet de propuneri Bruxelles – ului despre participarea la inițiativa NATO privind sporirea capabilităţilor de apărare, în contextul situației geopolitice complicate în regiune, lucru ce ar permite păstrarea Republicii Moldova într-o zonă de siguranță față de un eventual pericol din exterior.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *