Dodon şi Usatâi – mariajul din coloana a cincia

Astăzi s-a conturat ceva ce m-a făcut să cred că am greşit, atunci când mi-am exprimat dezacordul cu formarea coaliţiei minoritare. Nu e cea mai bună soluţie, dar noi deseori suntem puşi în situaţia în care să alegem din două rele, răul cel mai mic. Lucrurile s-ar fi complicat şi mai mult, dacă ţara era împinsă spre alegeri anticipate.

Am ajuns la o astfel de concluzie după ce am aflat despre întâlnirea de la vila de lux a lui Reanto Usatâi cu socialistul Igor Dodon, care s-au lăudat deja pe facebook că ar avea planuri comune pentru alegerile locale. Şi asta după ce candidatul la funcţia de guvernator al Gagauziei, care poartă o eşarfă în culorile tricolorului rus, a câştigat din primul tur alegerile din autonomie. Ce poate fi mai rău decât consolidarea stângii, controlate de Kremlin? Dar vedeţi că Moscova nu crede lacrimilor, întărind coloana a cincia.

Şi acum mă întreb încotro ne-am fi mişcat dacă eşua formarea Guvernului? E limpede că Dodon şi Usatâi ar fi luat majoritatea în Parlament, iar SIS-ul s-ar umplut cu agenţi ruşi aşa cum s-a întâmplat cu Ucraina pe timpul guvernării lui Yanukovici. Din fericire, lucrurile stau puţin altfel. Chiar dacă e minoritară, coaliţia este în măsură să mai dea peste nas agenturii. Vedem asta şi la televizor, atunci când ruşilor suspecţi l-i se interzice accesul pe teritoriul Moldovei.

Mai grav este că spiritele abia se încing. Miza de azi sunt alegerile locale. Sunt aproape convins că Moscova i-a dat temă pentru acasă lui Dodon şi Usatâi.

Exponentul socialismului trebuie să câştige primăria Chişinăului, iar omul lui Renato va trebui să lupte pentru Bălţi. Să nu uităm că Dodon a fost la diferenţă minimă de Chirtoacă la ultimele alegeri. Evident, că de data asta el nu va candida, întrucât se crede deja cu mult mai important decât acum patru ani. Oameni mai informaţi ca mine cred, însă, că socialiştii îlmpregătesc pe Ion Ceban. Că doar nu urlă în zadar din toţi plămânii de câţiva ani în faţa primăriei.

Şi în capitala de nord, ca şi la Chişinău, coloana a cincia are şanse. Nu mă refer neapărat la Usatâi. Mă îndoiesc că râvneşte la fotoliul de primar. Pentru el e mai simplu să cumpere un populist. Îl condimentează cum ştie el mai bine (cu concerte) şi alegerile ca şi cum sunt câştigate. Să nu uităm că Usatâi, fiind de la Făleşti, a crescut practic la Bălţi, unde a făcut şi universitate.

În aceste condiţii…cum rămâne cu visul european?

Iurie Morarescu 

Share

3 Responses to Dodon şi Usatâi – mariajul din coloana a cincia

 1. Steve spune:

  „În aceste condiţii…cum rămâne cu visul european?”… Cred, ca intrebarea e adresata dlui Filat si dlui Lupu… Ca daca nu se incapatinau si acceptau un procuror strain si pe PL la guvernare, eram sustinuti in continuare de UE si lucrurile mergeau spre bine. Dar asa, ma tem ca ingrijorarile expuse de „Iurie Morarescu”

 2. Steve spune:

  …pot fi o realitate…

 3. Petru spune:

  In cele din urma , apare si lume care intelege care a fost pericolul ne consttuirii unei aliante chiar si minoritare. Ramine numai sa ne miram cu cita inversunare ne impingeau spre anticipate. Intelepti ar fi moldovenii dacacsar mai gindi in profunzime , atunci cind incearca sai judece pe cei ce sunt chemati sa dejoace planurile moscovite.
  Intelepciune si rabdare, moldoveni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *