Invenție INCREDIBILĂ. Mașina perfectă de citit gândurile va fi gata până în 2017

Ganduri“Ar putea, în scurt timp, să devină realitate”, spun cercetătorii din cadrul IBM, care adaugă că până în anul 2017, „maşina de citit gândurile va deveni realitate şi nu va fi doar una, ci vor fi mai multe maşini de citit gândurile!”.

„Experţii noştri fac parte dintre cei care studiază modalităţile de a lega creierul dumneavoastră de aparatele electronice, fie că e vorba de computer sau de smartphone”, explică experţii IBM. Una dintre aceste aplicaţii va permite utilizatorului unui telefon să formeze numărul unei persoane doar gândindu-se la aceasta!

Au fost create deja

Aflăm de asemenea că este vorba despre mai multe maşini de citit gândurile, care au fost create deja, şi se află de ceva vreme în faza experimentală. În anul 2008, cercetătorii de la o universitate americană au creat o asemenea maşină care poate citi şi dezvălui cele mai intime gânduri ale omului, potrivit unui studiu publicat de dailymail.co.uk. Aceste cercetări s-au efectuat sub îndrumarea neurologului Marcel Just şi a expertului în calculatoare, profesorul Tom M. Mitchell.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au descoperit, cu ajutorul unui aparat de scanare sofisticat şi al unui program de computer, că pot vizualiza modul în care se activează creierul atunci când omul se gândeşte la diferite lucruri.

Între tomograf şi ciocan

Utilizând un tomograf cu rezonanţă magnetică sofisticat, cercetătorii au analizat modul în care creierul reacţionează la vederea reprezentărilor grafice ale unor clădiri şi unelte. Specialiştii au utilizat apoi un program de computer pentru a afla dacă persoana s-a gândit la o unealtă sau o clădire. Analiza a dat rezultate corecte în proporţie de 97%, dar cercetătorii au mers mai departe, dorind să arate că pot face diferenţa între două obiecte similare, precum două unelte, şi au reuşit acest lucru cu aproape aceeaşi precizie. Potrivit lui Just şi Mitchell, a fost pentru prima dată când această tehnică a fost reglată pentru a se face distincţia între două obiecte similare. Tomografiile au indicat faptul că mai multe regiuni ale creierului sunt implicate, în acelaşi timp, în procesarea informaţiilor, chiar şi în cazul unor imagini atât de simple ca reprezentarea liniară a unui ciocan!

În momentul în care o persoană se gândeşte la modul de utilizare a ciocanului, în creier se activează zona asociată mişcării. Dacă persoana se gândeşte la forma ciocanului sau la utilizarea lui atunci în creier se activează alte zone. Deşi are o capacitate limitată deocamdată, identificând doar gânduri asociate unor imagini simple, cercetătorii sunt încrezători în faptul că, în curând, dispozitivul lor va putea ghici chiar gânduri asociate unor cuvinte sau propoziţii.

Incredibila invenţie

În anul 2010, cercetătorii de la Universitatea din Utah au reuşit să creeze un aparat foarte complicat cu numeroşi senzori, care se aşează în jurul capului şi care pot percepe stimulii cerebrali, astfel încât să redea un grafic complet. În funţie de graficul respectiv se poate interpreta un cuvânt, un mesaj.

Conform telegraph.co.uk, această incredibilă invenţie are ca scop unul nobil, şi anume acela de a ajuta pacienţii paralizaţi şi care nu pot vorbi să comunice totuşi cu lumea din jur, ajutându-i în felul acesta în creşterea calităţii vieţii sau chiar în ameliorarea stării de sănătate. Metoda are o acurateţe la fel de incredibilă: peste 90 la sută. Maşinăria a fost pusă la cale de o echipă de bioingineri care afirmă o evoluţie rapidă şi că vor putea fi citite mai târziu gândurile oricui. Testarea aparaturii a fost făcută pe oameni care au rostit, în timp ce erau concectaţi la sofisticatul aparat, cuvinte uzuale cum ar fi: „la revedere”, „bună”, „da”, „nu”, „mult”, „puţin”, „mare”, „mic”, „foame”, „sete”, „nevoie” etc.

Ulterior a fost testat creierul şi înregistrate impulsurile emise de acesta atunci când persoana supusă testului doar se gândea la un cuvânt, fără a-l rosti.

Share

One Response to Invenție INCREDIBILĂ. Mașina perfectă de citit gândurile va fi gata până în 2017

  1. […] “Ar putea, în scurt timp, să devină realitate”, spun cercetătorii din cadrul IBM, care adaugă că până în anul 2017, “maşina de citit gândurile va deveni realitate şi nu va fi doar una, ci vor fi mai multe maşini de citit gândurile!”, scrie stiriMD.net. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *