Noi ameninţări în adresa Republicii Moldova

Am scris în repetate rânduri despre modul absolut defectuos în care percep autorităţile de la Chişinău atacurile din exterior împotriva Republicii Moldova, trecându-le cu tăcerea, şi iarăși mă văd nevoit să revin la această temă.

Recent, în presă s-a strecurat destul de timid o informaţie despre declaraţiile ofensatoare şi, deopotrivă, periculoase, ale deputatului rus Serghei Gavrilov. În cadrul unui interviu pentru „Ziarul parlamentar”, acesta a declarat că „Ucraina, Moldova şi parţial România, care se considerau anterior puternice şi independente, acum de facto îşi pierd suveranitatea, trecând sub administrarea externă a SUA”. Este o acuzaţie destul de gravă, dar nu am auzit că Externele de la Chişinău să fie avut vreo reacţie, să-l fi convocat pe Ambasadorul rus şi să-i fi cerut explicaţii, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple.

Apoi, deputatul rus a mai declarat că „Transnistria demonstrează stabilitate şi devine tot mai independentă”, tot el îndemnând regiunea separatistă „să nu se teamă de aplicaţiile militare comune ale Moldovei şi NATO, deoarece, pe lângă trupele proprii, în Transnistria mai sunt şi pacificatori ruşi, iar Rusia are statut de garant, mai ales că Transnistria nu are cum să împărtăşească cursul de integrare în UE, asumat de autorităţile de la Chişinău şi Kiev”. Nu este oare aceasta o ameninţare directă în adresa Republicii Moldova? Sigur că este! Dar nici Externele, nici Biroul pentru Reintegrare nu au reacţionat deloc.

Nu mai puţin îngrijorătoare e şi declaraţia aceluiaşi Gavrilov despre „angajamentul Rusiei de a nu admite implicarea forţelor din exterior în alegerile parlamentare ce vor avea loc la toamnă în stânga Nistrului”. Chiar şi pentru un neştiutor în ale politicii şi diplomaţiei, este clar că Rusia se implică în treburile interne ale Republicii Moldova, încurajând acţiunile administraţiei separatiste din stânga Nistrului şi transmiţând astfel mesaje opiniei publice internaţionale că va susţine şi va încuraja acţiunile separatiştilor. Iar Chişinăul din nou tace…

Veaceslav Untilă

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *