Curtea Constituţională declarat neconstituţională plafonarea taxelor locale

Curtea Constituţională a admis, marți, 28 ianuarie, contestaţia deputaţilor din Partidul Liberal şi a declarat neconstituţională plafonarea taxelor locale.

judecatori Prevederile privind plafonarea unor taxe locale au fost votate de deputaţi la 31 decembrie şi au fost incluse în politica bugetar-fiscală pentru anul curent.

Deputatul PL, Valeriu Munteanu, a calificat aceste prevederi drept neconstituţionale. El a menţionat că decizia a fost votată cu întârziere şi creează deficiențe în activitatea administraţiilor locale care vor suporta pierderi.

De asemenea, preşedintele Curţii, Alexandru Tănase a sugerat că anumite prevederi din legea respectivă ar fi fost votate de Parlament cu încălcarea constituţiei, deoarece nu a existat avizul Guvernului.

Pe de altă parte, reprezentantul parlamentului Sergiu Chirica a arătat că procedura a fost respectată, iar proiectul a fost supus dezbaterilor publice.

Amintim că reprezentanţi ai administraţiilor locale au criticat noile reglamentări, despre care susţin ar prejudicia cu aproximativ 200 de milioane de lei bugetele locale. Pe de altă parte autorităţile susţin că au plafonat anumite taxe pentru a exclude abuzuri din partea autorităților locale la stabilirea acestora.

Eadiochisinau

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *