E slut… la Nistru

Semnalele ce vin de la Tiraspol sunt tot mai îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chişinău, în special guvernarea, scufundată până peste urechi în alegeri, le ignoră totalmente.

Astfel, evenimentul care a avut loc ieri la Tiraspol şi care ar fi trebuit să-i determine pe oficialii de la Chișinău să reacţioneze imediat, a trecut pe neobservate. Şi acest lucru este extrem de grav, căci 66 de aşa-numite organizaţii ale societăţii civile din regiunea transnistreană, i-au cerut lui Vladimir Putin, nici mai mult, nici mai puţin, să ofere „protecţie Transnistriei în caz de ameninţare”.

Iar pentru ca să nu mai apară întrebări despre ce ameninţare e vorba, semnatarii apelului precizează că ar fi îngrijoraţi de acţiunile trupelor ucrainene în imediata vecinătate a frontierei cu Transnistria, dar şi de apropierea tot mai mare a Republicii Moldova de NATO.

Pentru întregirea tabloului, aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile din stânga Nistrului mai spun că nu au fost niciodată într-o situaţie mai dificilă şi nu s-au simţit niciodată atât de ameninţaţi ca acum. Cu alte cuvinte, aceştia mai că nu-l invită pe Putin să intre chiar mâine în Transnistria şi să-i protejeze.

Acest apel nu este nici pe departe atât de nevinovat cum pare. Or, el oferă motive Kremlinului fie să-şi activizeze trupele din Transnistria, fie să introducă altele noi. Fără îndoială, Rusia speră că, în cazul unei concentrări sau intrări în alertă a trupelor ruse din Transnistria, va reuși să schimbe cursul evenimentelor tragice din Ucraina.

În același timp, Moscova va obține o pârghie suplimentară de presiune asupra Moldovei, ca nu cumva să ne apropiem prea tare de NATO şi UE. Totodată, este vorba de o ameninţare directă la adresa UE şi NATO. Iar pentru ca această amenințare să devină cât se poate de reală, în prim-planul discuţiilor publice apare periodic proiectul Novorusia, care s-ar putea întâmpla, dacă e să considerăm apelul nevinovat al „societăţii civile” din Transnistria drept un punct de pornire pentru un scenariu mai amplu. Dar Chișinăul tace şi se face a nu vedea ceea ce este evident pentru toată lumea.

Veaceslav Untilă

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *