Diavolul citând Scriptura sau care e sensul boicotării alegerilor

A vota sau a nu vota? – aceasta e întrebarea pe care și-o pun azi mulți chișinăueni cu acces la Internet, care se declară proeuropeni. Unii au și decis, înainte de alegeri, că nu îl vor mai vota pe Dorin Chirtoacă în cel de-al doilea tur al luptei electorale pentru fotoliul de primar general al mun. Chișinău. Motivele invocate pot fi împărțite în două categorii: 1) Chișinăul a degradat în acești 8 ani cât s-a aflat Chirtoacă în funcția de primar, el nu dispune de capacități de administrator, nu se maturizează și nu mai are rost să-l mai punem la încercare. 2) Chirtoacă este dependent de oligarhul Plahotniuc, nu luptă cu suficientă convingere împotriva corupției, a transformat primăria în fieful PL.

În timp ce în tabăra proeuropenilor răsună cuvântul „boicot” („nu vine sfârșitul lumii, dacă Chirtoacă nu va fi primar”, scrie un „dadaist”, fost „frontist”), în tabăra opusă, a simpatizanților lui Putin, se anunță „mobilizare generală”. „Am cucerit Bălțiul, Comratul, Orheiul, vom cuceri și Chișinăul!”, se autostimulează ei. Șansele candidatului socialist, Zinaida Greceanîi, încep să crească, deși numărul votanților proeuropeni în turul întâi al alegerilor din municipiul Chișinău l-a depășit pe cel al votanților antieuropeni.

Zinaida Greceanîi s-a remarcat prin faptul că nu s-a remarcat prin nimic, aflându-se mereu în umbra și la îndemâna cuiva. Nu se știe cine este și ce gândește cu adevărat. Ea stă mută în Parlament, fără să profite de tribuna pe care o are la dispoziție. Ca prim-ministru nu a impresionat cu vreun gând, cu vreo idee, cu vreo inițiativă, se pare că nu are imaginație și propriile viziuni asupra dezvoltării R. Moldova. Nu a dezvăluit nici despre cum vede Chișinăul de mâine, decât că va face „ordine”, de parcă ar fi vorbit despre un registru contabil. Nu se știe nici măcar dacă și-a dorit vreodată să devină primar, candidând pentru a doua oară la această funcție. Ea a candidat și la funcția de președinte al R. Moldova, fiindcă așa a vrut Voronin să-l umilească pe Marian Lupu.

Votând pentru Greceanîi, votăm de fapt pentru Dodon, pentru Kremlin. Greceanîi va fi primarul lui Dodon, după cum a fost premierul lui Voronin. Ea a privit impasibilă, împreună cu liderul PCRM, din cabinetul prim-ministrului, de la etajul 5 al Casei Guvernului, cum polițiștii îi băteau cu picioarele pe demonstranții din 7 aprilie, cum l-au ucis pe Valeriu Boboc. Ea a amenințat că va trage cu mitraliera în liceeni, dacă părinții acestora le vor permite să iasă la proteste. Aceasta după ce nu mișcase niciun deget în timpul devastării Parlamentului și Președinției.

Însă, ura unor declarați proeuropeni față de Chirtoacă este atât de mare încât nu îi sperie nici „carabina”. O mamă-bloggeriță a declarat că preferă să se afle în bătaia mitralierei lui Greceanîi, decât să-l vadă reales pe primarul liberal. Și atunci ne întrebăm: cât de rațională este ideea boicotului? Nu cumva suntem pradă a unui dezechilibru isteric sau a unei diversiuni?

Proeuropenii au avut posibilitatea să-l boicoteze pe Chirtoacă din primul tur, să voteze pentru un alt candidat, dar nu au profitat de această ocazie. Circa 38 la sută din alegătorii care s-au prezentat la urne l-au preferat pe „arogantul” Chirtoacă, în loc de „analistul” Nantoi, „gospodarul” Urechean, „familista” Babuc, „biciclistul” Brega… Ceea ce ar însemna că marea majoritate nu văd Chișinăul în culori atât de sumbre, precum cei care ne îndeamnă la boicot. De ce nu ne-am supune majorității?

Personal, sunt și eu dezamăgit de Chirtoacă și nu cred că, după el, vine „sfârșitul lumii”, dar nu pot ignora faptul că majoritatea îl vede altfel și că marioneta Greceanîi ar fi un rău mult mai mare, din mai multe puncte de vedere. Ar fi și o înfrângere simbolică foarte rușinoasă, dacă deasupra primăriei va fi ridicat drapelul roșu cu stea sovietică a socialiștilor, iar Dodon (cu Rogozin) ar deveni stăpân peste Piața Marii Adunări Naționale. Cine nu înțelege aceasta, nu înțelege nimic.

„Diavolul folosește și Scriptura pentru a-și atinge scopul”, spunea un personaj dintr-o piesă de Shakespeare. Da, e perfect democratic, europenește, să pledezi, prin boicot, pentru alegerea unui antieuropean, nedemocrat. Dar care e sensul?

Nicolae Negru

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *