Circa UN MILION 900 de mii de alegători sunt așteptați duminică la urne

Circa 1 milion 900 de mii de alegători cu drept de vot din 457 de localități sunt așteptați duminică la urne în Republica Moldova în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, pentru a-și alege primarii.

În satul Topala din Cimișlia, unde procesul de vot a fost declarat nul, în satul Ulmu din Ialoveni, unde nu a fost atinsă cota minimă de participare și în localitatea Trebisăuți din raionul Briceni, unde procesul de vot a fost contestat, pe lângă alegerea primarilor, va avea loc și alegerea consilierilor locali.

Alegătorii care în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur de scrutin și-au schimbat domiciliul sau reședința vor putea vota în baza acelorași liste electorale, în secțiile de votare conform reședinței existente la data de 14 iunie 2015.

De asemenea, persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani vor putea vota în secțiile de votare conform domiciliului sau reședinței și vor fi incluși în lista electorală suplimentară.

Alegătorii a căror viză de reședință a expirat în această perioadă vor putea vota la secția de votare în raza căreia își au domiciliul, dacă în circumscripția respectivă se va desfășura turul al doilea al alegerilor locale generale.

Potrivit mai multor experți, lupta cea mare se va da pentru Primăria Chișinău, municipiu în care este concentrată o treime din populația țării și care asigură jumătate din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Pentru fotoliul de primar aici vor concura candidatul PL, actualul primar degrevat, pro-europeanul Dorin Chirtoacă și candidatul Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, care pledează pentru o mai mare apropiere de Moscova şi pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan.

Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova urmează a fi și un punct de pornire pentru demararea negocierilor în formarea unui nou Guvern, după ce guvernul Gaburici a demisionat la 12 iunie. Actualele partide de la guvernare, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, au declarat că vor invita la discuții şi Partidul Liberal, a altă formaţiune proeuropeană din Parlamentul de la Chişinău, care a condiționat reluarea discuțiilor cu finalizarea alegerilor.

radiochisinau.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *