România va extinde proiectele de susţinere a Republicii Moldova

România planifică să extindă proiectele de susţinere a Republicii Moldova. La Chişinău a fost semnat un protocol adiţional de deblocare a ajutorului financiar oferit Republicii Moldova de către România, transmite IPN.

Proiectele au fost discutate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu prim-ministrul României, Victor Ponta, aflat în vizită la Chişinău joi, 27 august. „Odată cu învestirea Guvernului, care este susţinut în implementarea reformelor de o majoritate parlamentară proeuropeană, vor fi continuate şi extinse o serie de proiecte susţinute financiar de România. Accesarea fondurilor europene pentru proiecte transfrontaliere este o altă prioritate în relaţiile noastre bilaterale”, a menţionat Andrian Candu.

Oficialul a subliniat importanţa promovării unui mesaj comun privind integrarea europeană a ţării, pe care trebuie să-l susţină Republica Moldova şi România în faţa partenerilor externi de dezvoltare. Andrian Candu şi-a exprimat deschiderea pentru organizarea unor acţiuni comune la nivel de legislativ, cu Parlamentul României şi Parlamentul European.

Victor Ponta a reconfirmat sprijinul necondiţionat al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi în implementarea politicilor de dezvoltare a ţării. „România va sprijini şi în continuare Republica Moldova pentru ca proiectele începute să aibă continuitate, dar să iniţiem şi altele noi în domenii pe care autorităţile de la Chişinău le vor considera prioritare. De fiecare dată când venim în Republica Moldova vrem să vă găsim mai bine şi să vedem lucruri cât mai bune”, a declarat prim-ministrul României.

Oficialul român s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Valeriu Streleţ. Cei doi premieri au discutat despre consolidarea relaţiilor bilaterale şi implementarea agendei de integrare europeană a Moldovei.

„Aş vrea să remarc în mod deosebit că este pentru a treia oară consecutiv când premierul Ponta ne vizitează de Ziua Independenţei Republicii Moldova, ceea ce demonstrează încă o dată că România susţine consecvent ţara noastră, contribuind remarcabil la dorinţa noastră de a ne transforma într-un stat european modern”, a declarat şeful executivului de la Chişinău în cadrul conferinţei de presă susţinută după întrevederea cu omologul său român.

Prim-ministrul a menţionat că România a devenit principalul partener comercial extern al Republicii Moldova, iar relaţiile comercial-economice au o dinamică pozitivă. „Mizăm în continuare, prin acţiuni şi proiecte comune, să realizăm obiectivul de aliniere şi racordare a ţării noastre la standardele şi valorile europene prin modernizarea ţării, eradicarea corupţiei şi consolidării statului de drept. Îmi exprim convingerea că şi pe viitor vom menţine un calendar dens de întrevederi şi consultări bilaterale, că ne vom bucura de tot suportul ferm al României şi al dumneavoastră personal în realizarea priorităţilor agendei bilaterale, precum şi a celei de integrare europeană a Republicii Moldova”, a conchis premierul moldovean.

Prim-ministrul României i-a lansat Cabinetului de miniştri de la Chişinău invitaţia de a organiza, cât mai curând, o şedinţă comună de guverne, la Tulcea. De asemenea, oficialul român şi-a reiterat disponibilitatea de a oferi asistenţă Guvernul Republicii Moldova în pregătirile pentru negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, premierii Valeriu Streleţ şi Victor Ponta au semnat un protocol adiţional de deblocare a ajutorului financiar oferit Republicii Moldova de România. Documentul se referă la Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România. Acesta prevede prelungirea termenului Acordului pentru o perioadă de 4 ani, întrucât nu s-a reuşit valorificarea integrală a ajutorului financiar nerambursabil până la data de 27 martie 2015.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut şi el o întrevedere cu prim-ministrul României. Preşedintele a pledat pentru intensificarea cooperării bilaterale pentru definitivarea proiectelor comune de infrastructură şi de altă natură, subliniind că, din punct de vedere politic, există în prezent condiţii optime pentru o apropiere strânsă între guvernele şi oamenii de pe cele două maluri ale râului Prut. Preşedintele a apreciat totodată faptul că cea mai mare parte din exportul produselor moldoveneşti reorientat în ultimii ani spre piaţa Uniunii Europene are ca destinaţie România.

Primul ministru al României, Victor Ponta, a declarat că guvernul pe care îl conduce şi întreaga clasă politică de la Bucureşti susţine pe toate căile Republica Moldova. „Când e vorba de a susţine Republicii Moldova, suntem uniţi”, a spus Victor Ponta.

Nicolae Timofti şi Victor Ponta au mai discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, situaţia regională şi evoluţiile din zona transnistreană.

ipn.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *