Centrul Naţional de Terminologie va purta numele lui Constantin Tănase

Centrul Naţional de Terminologie, creat în 1989, odată cu oficializarea limbii române, a fost ideea regretatului lingvist şi editorialist Constantin Tănase, pe atunci tânăr cercetător la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). L-a creat după modelul centrelor de terminologie europene, a depus multă competenţă şi energie spirituală la ctitorirea acestei instituţii, atât de necesare în spaţiul nostru.

Astăzi, 31 august, a fost făcută publică decizia Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică a Academiei, de a conferi Centrului de Terminologie numele înflăcăratului luptător pentru valorile naţionale, pentru limba română.

„A fost un vis al lui Tănase să creeze Centrul de Terminologie, nu doar pentru a promova terminologia, a cultiva limba română, dar pentru a ajuta ca limba română să funcţioneze în toate domeniile vieţii economice, sociale, culturale din Moldova şi primele noastre acţiuni din anii ’90 erau traducerea, adaptarea unor standarde, instrucţii, formulare, ne-am orientat după limba română, să nu creăm o altă limbă, altă terminologie”, afirmă Inga Druță, directorul Centrului de Terminologie.

„El a fost primul secretar ştiinţific la această instituție, ulterior a fost directorul Centrului de Terminologie şi chiar a elaborat mai multe dicţionare, Constantin Tănase, un bun cunoscător al limbii române, ulterior un mare gazetar, un adevărat Pamfil Şeicaru al Basarabiei”, spune Vasile Bahnaru, director, Institutul de Filologie.

„Centrul de Terminologie a fost un fel de copil al lui Constantin Tănase, l-a făcut cu mult drag, l-a creat, l-a ctitorit. El a fost îndrăgostit de tot ce este românesc, de grafia latină, a scris despre limba română în cărţile sale”, declară Alexandra Tănase, soția.

trm.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *