AIE-3 a demarat procedura de modificare a Constituției

AIE vrea modificarea Constituției astfel încât șeful statului să poată fi ales cu 51 de voturi.

Majoritatea parlamentară propune organizarea unui referendum de modificare a Constituției R. Moldova astfel încât șeful statului să poată fi ales cu 51 de voturi, nu cu 61 cum este în prezent.

O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de un grup de 49 de deputați din toate cele trei partide din alianța de la guvernare. În cadrul referendumului, cetățenii urmează să răspundă la întrebarea: „Sînteți pentru modificarea Constituției care să permită alegerea președintelui Republicii Moldova cu votul majorității deputaților aleși?”.

Potrivit legislației în vigoare, șeful statului este ale de către Parlament cu 61 de voturi ale deputaților. Această normă a creat probleme grave în 2009, când mai multe tentative de alegere a șefului statului au suferit eșec.

La 5 septembrie 2010, în Republica Moldova a avut loc un referendum constituțional, dar atunci alegătorilor li s-a propus să decidă în privința alegerii directe a șefului statului. Referendumul de atunci nu a fost validat din cauza prezentei joase a alegătorilor. Doar ceva mai mult de 30 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, în timp ce minimul necesar era de o treime.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *