Guvernele R. Moldova și României se reunesc în şedinţă comună marți

Guvernele Republicii Moldova și României se reunesc în şedinţă comună marți, 22 septembrie, la Neptun, sub conducerea premierilor Victor Ponta şi Valeriu Streleţ.

Potrivit Executivului de la București citat de Agerpres, membrii celor două guverne vor stabili noile proiecte care vor fi finanţate în baza Acordului de asistență pentru Republica Moldova. O atenţie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, precum şi în domeniul transporturilor, prin proiectarea şi realizarea unor noi poduri peste Prut.

De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova. Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate şi agreate în cadrul şedinţei vizează domeniile agriculturii, controlului sanitar-veterinar şi protecţiei mediului, sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Republica Moldova, investiţii pentru centre de dializă din principalele spitale şi pentru renovarea blocului chirurgical din Comrat.

Totodată, o componentă specială din programul de asistenţă financiară acordată de România va fi domeniul învăţământului. Este preconizată continuarea proiectelor de construcţie de grădiniţe, în special în mediul rural, precum şi extinderea programelor de burse pentru studiu în România, cu precădere pentru specializări neacoperite în Republica Moldova. Vor fi stabilite, de asemenea, priorităţile de sprijin pentru pregătirea în România a specialiştilor din administraţia publică.

Miniştrii Economiei vor propune iniţierea de acţiuni comune de promovare comercială externă şi acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale în mai multe raioane din Republica Moldova, se mai arată în comunicatul guvernului României.

radiochisinau.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *