Filat l-a impus pe Gaburici să nu ofere CNA acces la baza de date a Serviciului Vamal. Ce l-a speriat Șăfu?

Două modificări operate succesiv în textul articolului 17 din Codul vamal al Republicii Moldova au dus la blocarea accesului ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) la blocul de date cuprinse în Sistemul Informațional Integrat Vamal și Sistemul Informațional Integrat Vamal „ASYCUDA World” și în consecință nu permite efectuarea unor anchete privind fraude și evaziuni fiscale.

Aceasta chiar dacă accesul la sistemele informaționale de date este legiferat expres prin prevederile Legii privind activitatea specială de investigații: „ofițerii de investigații, în limitele dosarului special, au acces gratuit la datele sistemelor informaționale, cu excepțiile prevăzute de legile respective”.

Deputații AIE-2 și Guvernul Gaburici

Prima modificare a fost operată de deputații AIE-2 în noaptea de 23 decembrie 2013, când la pachet au fost adoptate o serie de modificări în legislația fiscală și vamală, multe anulate ulterior după sesizarea Curții Constituționale. A doua modificare s-a făcut pe 12 aprilie 2015, când Guvernul Gaburici și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de legi cu privire la politica fiscală și vamală.

Continuare AICI.

mold-street.com

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *