Iarăşi ne scapă ceva important

În timp ce lumea politică de la Chişinău „fierbe” în vâltoarea evenimentelor de răsunet din ultima perioadă, la Tiraspol au loc lucruri care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne determine să întreprindem anumite acţiuni.

Mă refer la anunţul făcut de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, precum că în curând va fi creat un grup mixt de experţi ruso-transnistreni, care se vor ocupa de problema investiţiilor în stânga Nistrului. Presa din regiune scrie că scopul acestui grup va fi de a identifica domeniile cele mai de perspectivă pentru investiţii şi de a elabora măsuri pentru minimizarea crizei.

Grupul mixt de experţi ar urma să efectueze un audit la toate întreprinderile importante din punct de vedere al plăţilor la buget, inclusiv să verifice tranzacţiile off-shore. Aceste verificări se vor face indiferent de tipul de proprietate al întreprinderilor, iar ulterior se va veni cu propuneri concrete pentru investiţii şi pentru depăşirea efectelor crizei.

Iar asta înseamnă că în stânga Nistrului se pune din nou în aplicare un scenariu amplu de preluare a controlului asupra unor întreprinderi pe motivul stimulării investiţiilor, căci întreprinderile trebuie să funcționeze, ca să apară bani pentru pensii şi salarii. Probabil, avem de a face cu ultima zvâcnire a regimului Şevciuk, care nu este exclus să cadă în scurt timp, deoarece în stânga Nistrului vor avea loc aşa-zisele alegeri prezidenţiale.

Pentru Chişinău nu e atât de important faptul că se pune la cale o reîmpărţire a averilor şi sferelor de influenţă în stânga Nistrului, pentru că nici precedentele privatizări nu au fost recunoscute de conducerea Republicii Moldova. Altceva deranjează – lipsa de reacţie a Chişinăului, când în stânga Nistrului au loc astfel de mişcări, cu ulterioara implicare deschisă a ruşilor în procesele ce atentează şi la suveranitatea Republicii Moldova. Anterior, cel puţin Parlamentul a avut o declaraţie în care menţiona că nu recunoaşte astfel de acţiuni şi chema comunitatea externă să se abţină de la contacte cu regimul separatist de la Tiraspol. Acum, nu se face nimic nici la nivelul Parlamentului, nici al Guvernului, în special al Biroului pentru Reintegrare şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Să fie de vină criza politică prin care trecem sau poate că s-a schimbat atitudinea oficială a autorităților de la Chișinău faţă de regimul de la Tiraspol şi noi nu ştim?

Veaceslav Untilă

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *