Hoția la moldoveni sau cum a funcționat echipa Vlad Filat – Victor Țopa de la origini până în prezent

Controversatul ”om de afaceri” Victor Țopa (unul din inițiatorii așa-numitei Platforme DA) și fostul premier Vlad Filat, învinuit de corupție și trafic de influență, au ”afaceri” commune încă de la destrămarea fostei URSS. Potrivit autorilor unei investigații, publicate pe site-ul today.md, Victor Țopa și Vlad Filat au fost promovați, deloc întâmlător, în funcții importante ale tânărului stat, în special, pe vremea când șef al parlamentului moldovean era P. Lucinschi (fost secretar pe ideologie al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice).

Autorii investigației precizează că, astfel, Victor Țopa a fost numit încă în 1993 într-o funcție ”bănoasă” și anume cea de director comercial al companiei de stat Air Moldova, succesoare de drept a companiei Aeroflot.
”Deja în 1994, Țopa începe atacul direct prin deposedarea statului de cele mai profitabile afaceri din aviație. În 1995 preia controlul asupra cursei Chișinău-Frankfurt, una dintre cele mai profitabile, din care doar în câțiva ani obține un profit de peste 40 de milioane de dolari”, spun autorii investigației jurnalistice.

În documentarul, publicat pe youtube, se mai spune că abuzurile lui Țopa continuă până în 2001, când a fost numit ministru al transporturilor și doar în câteva luni demis de fostul președinte Vladimir Voronin. Dar până în 2001, Țopa a început să fie ajutat și de Vlad Filat, ”tânărul” care la sfârșitul anilor 90 se ocupa de ”prihvatizări” și care a promovat afaceri directe în favoarea lui Victor Țopa. Printre acestea sunt și vinderea în 1997 a unui număr de șase aeronave unei companii din Rusia la prețul de 1,1 milioane de dolari, în condițiile în care costul unui singur avion era de peste jumătate de milion, potrivit lui Iurie Roșca, cel care a fost unul din membrii comisiei parlamentare de anchetă pe marginea acestui caz.

”Se pare că în schimbul acestui ”troc” Vlad Filat, cu sprijinul mediatic, deținut încă atunci de Țopa, a obținut controlul asupra Tutun CTC. Relații dintre cei doi ajung la o nouă etapă după 2009, când Filat a devenit unul din liderii politici de la Chișinău. Aceasta se manifestă și prin faptul că Filat le-a asigurat ”spatele” lui Victor și Viorel Țopa după ce au fost condamnați pentru șantaj și fraude la Banca de Economii. Liderul PL Mihai Ghimpu declara recent la o emisiune la Pro TV că Ministerul Justiției, controlat de Filat, nu a cerut extrădare celor doi”, se mai afirmă în documentar.

Mai mult, Victor și Viorel Țopa ”i-au împrumutat” lui Vlad Filat schema de preluare a Băncii de Economii, pe care primii doi au încercat să o pună în aplicare cu mai bine de un deceniu în urmă. Recent, aceștia au creat împreună și Platforma Demnitate și Adevăr, în care este implicat și fiul lui Lucinschi, deputatul PLDM Chiril Lucinschi.

”După arestarea lui Vlad Filat, acțiunile Platformei DA au devenit haotice. Ultima decizie a fost să creeze un partid . Cu alte cuvine PLDM a fost aruncat la lada de gunoi a politicii și a căzut de la înălțimea guvernării și a popularității din 2009 sub pragul electoral. Clanul însă are nevoie de putere, iar odată cu trimiterea lui Filat în istorie, Țopa și Lucinschi au devenit mai periculoși ca niciodată”, concluzionează autorii investigației.

Anton Vasiliev

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *