Liviu Rebreanu la Chișinău

Vernisajul expoziției „Liviu Rebreanu – ctitorul romanului românesc modern” a avut loc ieri, 24 noiembrie la galeria La Rond, din preajma statuii lui Ștefan cel Mare. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Muzeul Literaturii Române din București, Primăria Municipiului Chișinău, Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Bistrița-Năsăud), Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu”) și Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Citez de pe site-ul ICR: “Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, date biografice, articole, fragmente de proză, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera și personalitatea marelui scriitor român, de la a cărui naștere se vor împlini, pe 27 noiembrie a.c., 130 de ani.”

În deschiderea expoziției au vorbit: Valeriu Matei, Andrei Moldovan, Ioan Pintea, Vladimir Beșleagă, Mihai Cimpoi, Nichita Danilov. În timpul vernisajului ploua, totuși galeria La Rond a fost plină de studenți, elevi, trecători care s-au oprit din drum. Vernisajul a semănat și cu un flashmob: s-a vorbit succint, ca să nu stea publicul în ploaie, iar monumentul lui Ștefan cel Mare a fost înconjurat de umbrele. Mi-a plăcut discursul lui Mihai Cimpoi, care și-a amintit de o delegație de scriitori din timpul URSS-ui, cu textele scrise de acasă, pe un timp asemănător. Veniți la Chișinău, deși ploua cu găleata, aceștia își începeau cuvântarea cu „însoritul Chișinău”.

Chiar dacă orașul nostru nu era prea însorit ieri, după încheierea prezentărilor lumea nu s-a împrăștiat, ci a admirat fotografiile, actele, articolele despre marele romancier român.

Expoziția „Liviu Rebreanu – ctitorul romanului românesc modern” poate fi vizitată la galeria La Rond de la monumental lui Ștefan cel Mare până pe 15 decembrie.

deschide.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *