Premierul interimar Gheorghe Brega a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova

Premierul interimar Gheorghe Brega a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. În debutul întrevederii, Ambasadorul a ţinut să transmită un mesaj de solidaritate atît din partea sa, cît și din numele poporului american, Premierului interimar Gheorghe Brega în urma celor întîmplate în Afganistan, dînd asigurări că țara sa va oferi tot suportul în clarificarea circumstanţelor tragicului incident, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

Totuşi, discuţia dintre cei doi oficiali a vizat, în mare parte, realizările Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului în Republica Moldova, la întrevedere participînd şi Directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM), Valentina Badrajan.

Potrivit Directorului executiv FPM Moldova, Programul Compact s-a axat pe dezvoltarea domeniului agricol din Republica Moldova, prin reabilitarea a zece sisteme de irigare pentru agricultorii din diferite regiuni ale Moldovei, care permit accesul la apă pentru circa 12 mii de hectare de teren agricol, iar pe parcursul a următorilor doi ani, agricultorii vor primi asistenţă pentru asigurarea procesului de irigare. De asemenea, prin intermediul Programului Compact au fost construite depozite frigorifice cu o capacitate de 39 de mii tone de legume şi fructe, iar cu ajutorul programului USAID agricultorii au primit suport în asigurarea marketingului, exportul producţiei fiind extins şi în ţări precum Bangladesh. O altă realizare a programului Compact este reconstrucția și modernizarea unei porțiuni de 96 de km a drumului național M2, Sărăteni-Soroca.

Ambasadorul James D. Pettit a apreciat implementarea cu succes a Programului Compact în Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor întreprinde măsurile necesare în asigurarea calificării Republicii Moldova pentru un nou Program. Oficialul american a reiterat susţinerea ţării sale în dezvoltarea Republicii Moldova, accentuînd faptul că viitoarele proiecte vor fi realizate întru prosperarea oamenilor din ţara noastră.

La rîndul său, Gheorghe Brega a ţinut să le mulţumească partenerilor americani pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în diverse domenii, menţionînd, în special, sprijinul acordat prin intermediul Programului Compact.

Implementarea eficientă a Programului Compact a fost asigurată de FPM Moldova pe parcursul a cinci ani (2010-2015). Pentru realizarea obiectivelor Programului au fost cheltuiţi 262 milioane USD, bani donaţi de poporul american.

moldpres.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *