Statul român ar putea lansa centre culturale în comunitățile istorice

Posibilitatea înfiinţării unor centre culturale în comunităţile istorice, prin care statul român să promoveze păstrarea limbii române şi a identităţii naţionale, în cadrul unor programe culturale în domeniile mass-media, spiritualitate şi educație, a fost discutată în cadrul unei vizite efectuate de ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române.

În cadrul vizitei, ministrul delegat s-a întâlnit cu acad. Marius Sala, conducătorul Institutului, prof. univ. dr. Nicolae Saramandu, directorul Departamentului de Dialectologie şi Onomastică, prof. univ. dr. Manuela Nevaci, membru al Consiliului ştiinţific, precum și cu alţi membri ai Institutului.

Ministrul delegat a subliniat rolul Academiei Române şi al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” în promovarea valorilor româneşti, a conştiinţei naţionale şi a identităţii româneşti ale românilor din ţările balcanice şi din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al DPRRP.

De asemenea, Stoenescu a accentuat importanţa continuării proiectelor de cercetare cu privire la românii de pretutindeni, proiecte fundamentale ale Academiei Române, prin care să fie pusă în evidenţă unitatea limbii române la nord şi la sud de Dunăre.

În același context, ministrul delegat a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziţie fermă în legătură cu apartenenţa la limba română a dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân, istroromân.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *