Regulamentul privind finanţarea partidelor politice va intra în vigoare în 2018

Începând cu anul 2018, partidele politice vor fi obligate să prezinte listele integrale ale membrilor săi. Totodată, acestea nu vor mai putea fi finanţate din banii proveniţi de peste hotare, iar în campaniile electorale, concurenţii nu-şi vor mai putea face publicitate utilizând imaginea unor oficiali străini. Acestea sunt câteva dintre prevederile Regulamentului privind finanţarea activităţii partidelor politice, aprobat astăzi, de către Comisia Electorală Centrală (CEC), relatează Radio Moldova Actualităţi.
Timp de câțiva ani CEC și-a asumat responsabilitatea de a elabora și a pune în aplicare mecanisme de reglementare a procedurilor de finanțare a campaniilor electorale.

„Sunt ferm convins că noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea prin aprobarea acestui Regulament și punerea lui în aplicare. În cadrul acestui proiect venim și cu anumite sancțiuni pentru partidele care vor comite nereguli. Una dintre aceste sancțiuni ține de limitarea finanțării de la bugetul de stat în cazul în care partidul politic nu face dovadă de colectare a cotizațiilor de membru de la mai mult decât jumătate din membrii de partid. Asta pentru că în Republica Moldova nu există încă o cultură privind evidența acestor cotizații”, a declarat președintele CEC, Iurie Ciocan.

Membrul CEC, Ștefan Urâtu, a propus ca proiectul să fie expediat Comisiei de la Veneția cu solicitarea expertizării acestuia. Însă, propunerea lui nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată.

Amintim că Legea privind finanțarea partidelor politice a fost adoptată în lectură finală pe 19 martie 2015. Scopul proiectului de lege constă în stabilirea surselor și condițiilor de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale, cât și a modalităților de raportare.

Totodată, se pune accent pe mecanismul de supraveghere a finanțării partidelor, dar și a măsurilor de sancționare a încălcării legislației în domeniu.

Regulamentul urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *