STOP FALS ori despre schimbarea la față a Asociației Presei Independente în cazul Jurnal TV

De la un timp, pe banii contribuabililor americani, Asociația Presei Independente publică știri despre falsuri în presă. Excelentă inițiativă dar un lucru, totuși, dă de bănuit că se face selectiv. Un exemplu ar fi cazul cu Jurnal TV când chiar API a devenit victimă a falsificării. Dacă în celelalte cazuri de falsificare API publică știrea la rubrica STOP FALS, în cazul Jurnal TV apare un text cu titlul ”Precizare” la o cu totul altă rubrică. Și nici un fâs despre faptul că ar fi un fals ordinar.

Drept confirmare vedeți textul integral al ”precizării” API:

”În legătură cu interpretările care au apărut într-o știre a postului de televiziune Jurnal TV despre ”solicitarea Asociației Presei Independente (API) către Comisia Națională de Integritate (CNI) de a verifica conturile bancare ale membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru a vedea dacă membrii CCA au obținut sau nu beneficii de la liderii socialiști după acordarea licenței firmei ”Exclusiv Media” SRL care va retransmite postul rusesc NTV”, facem următoarele precizări:

1. Solicitarea către CNI a fost făcută din partea portalului Moldovacurata.md care monitorizează integritatea persoanelor cu funcții publice. Portalul este administrat de API, iar redactorii și reporterii portalului au libertatea editorială să investigheze orice subiect de interes public care vizează averile/proprietățile și interesele personale ale persoanelor cu funcții publice.
2. API și portalul Moldovacurata.md NU au lansat nicio acuzație în raport cu membrii CCA că ar fi avut beneficii de la solicitanții licenței de retransmisiune a postului NTV, doar au fost solicitate declarațiile pe care aceștia sunt obligați să le depună conform legii, iar DACĂ ACESTEA NU AU FOST DEPUSE, să fie inițiate controale. NU a fost solicitată verificarea ”rulajului din conturile bancare ale membrilor CCA”.
3. Solicitarea portalului Moldovacurata.md către CNI s-a bazat pe faptul că declarațiile de venitruri&proprietăți și declarațiile de interese personale pentru anul 2014 ale membrilor CCA (la fel ca și declarațiile altor subiecți ai declarării) nu au fost publicate pe așa-numit ”Portal al declarațiilor”, așa cum prevede legea. Atașăm copia sesizării către CNI. Solicităm Jurnal TV să redacteze știrea pentru a nu atribui API și portalului Moldovacurata.md afirmații pe care nu le-au făcut.”

Olga Roman

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *