Curtea Constituțională: Președintele Nicolae Timofti a respectat Constituția

Curtea Constituțională a declarat constituțional decretul președintelui Nicoae Timofti prin care l-a desemnat pe Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de premier.

Totodată, Curtea a hotărât că președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară care să-l susțină. În același timp, în cazul unei majorități existente, șeful statului este obligat să desemneze candidatură susținută de aceasta.
Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de cei 14 deputați care săptămâna trecută au părăsit Partidul Comuniștilor.

Aceștia au invocat faptul că președintele Nicolae Timofti nu i-ar fi consultat la desemnarea candidaturii la funcția de prim-ministru și că nu a propus un candidat care să fi fost agreat de o majoritate parlamentară. Pe de altă parte, reprezentanții președinției au menționat că Nicolae Timofti a avut un șir de consultări cu fracțiunile parlamentare, doar că nu a fost identificată o majoritate care să propună un candidat.

radiochisinau.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *