”Lovitura de stat” din capul Nataliei Morari şi a „agenturii”, apreciată de preşedintele Timofti ca fiind o reacție normală şi necesară

Președinția susține că o interpretare a Curții Constituționale pe marginea consultărilor dintre șeful statului și partidele politice privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, era necesară. O declarație în acest sens a fost făcută pentru Deschide.MD de consilierul prezidențial, Ion Păduraru.

Sursa citată, a subliniat că instituția pe care o reprezintă nu va comenta interpretarea propriu-zisă,ci doar va aprecia faptul că ea a fost dată. ”Despre conținutul ei, ori deloc, ori numai de bine”, ne-a declarat pe o notă umoristică Ion Păduraru.

”Oricum exista o întrebare: în ce măsură este legat președintele de opinia majorității parlamentare atunci când vine vorba de desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Care atunci e rostul consultărilor dacă nu ții cont de ele? Or procesul acesta de consultări nu trebuie să fie unul doar fictiv”, a declarat oficialul.

Totodată, el a precizat că Președinția va analiza decizia CC, atunci când ea va veni pe cale oficială însoțită de textul și argumentările de rigoare. Nu în ultimul rând Păduraru a ținut să facă o paralelă între obligativitatea președintelui de a desemna un premier agreat de o majoritate parlamentară formalizată, cu situația când șeful statului este obligat să numească un judecător dacă Consiliul Superior al Magistraturii îi cere acest lucru a doua oară, repetat.

”Președinția abordează ca atare decizia Curții Constituționale, iar mingea este acum pe terenul politicienilor”, a conchis Ion Păduraru.

Amintim că ieri Înalta Curtea a decis ca, în cazul în care există o majoritate formată în Parlament, șeful statului este obligat să desemneze candidatul propus de această majoritate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *